Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
- 2 αυγά
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό
- 5-6 πατάτες
- ο χυμός ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- ντοματίνια καμμένα στα δύο και αγγοράκι σε ροδέλες, πασπλισμένα με λίγο αλάτι για το σερβίρισμα
Για το ντιπ
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 160 γρ. μαγιονέζα
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια
- Στραγγίζετε το ψωμί καλά, στύβοντάς το με τα χέρια σας.
- Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί και το κρεμμύδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα αυγά, την ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο προαιρετικά, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε για 5′ και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, βρέχετε ελαφρά τα χέρια σας. Αφήνετε το μείγμα του κιμά για 30′ στο ψυγείο.
- Καθαρίζετε -αν χρειάζεται- και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες ή σε κομμάτια και τις αραδιάζετε σε ταψί. Προσθέτετε τα μπιφτέκια και περιχύνετε με το λάδι και το νερό. Ψήνετε στους 200° C για 60′ μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνετε λίγο από το ζουμί του φαγητού σε ένα σέικερ, προσθέτετε το λεμόνι και τη μουστάρδα, χτυπάτε καλά και περιχύνετε με το μείγμα το φαγητό. Σερβίρετε με τα ντοματίνια, τα αγγουράκια και το ντιπ.
Για το ντιπ αγιολί
- Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το χυμό λεμονιού, το λάδι και λίγο πιπέρι.
- Ρίχνετε το μείγμα στη μαγιονέζα και ανακατεύετε. Αλατίζετε κατά βούληση και εφόσον κρίνετε ότι χρειάζεται.
Tip. To αγιολί είναι σάλτσα δεμένη άρρηκτα με τις κουζίνες των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας (Βαλένθια, Καταλονία, ανατολική Ανδαλουσία), της Γαλλίας (Προβηγκία) και της Ιταλίας (Λιγυρία, Σικελία και Καλαβρία). Το όνομά του σημαίνει «σκόρδο και λάδι». Περισσότερα εδώ.