Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Να γιατί σε κυνηγάνε τα κουνούπια: Τι να κάνεις για να μην σε τσιμπάνε

Να γιατί σε κυνηγάνε τα κουνούπια: Τι να κάνεις για να μην σε τσιμπάνε

Η συνύπαρξή μας με τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών.

Ορισμένα από αυτά μεταδίδουν στους ανθρώπους ιούς, βακτήρια και παράσιτα που προκαλούν από ελονοσία έως λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου.

Αλλά είναι περίεργο, αν όχι εκνευριστικό ορισμένες φορές, τα κουνούπια με κάποιον τρόπο να τσιμπάνε πολύ πιο συχνά συγκεκριμένα άτομα, ακόμα και στην ίδια παρέα στην ίδια περιοχή.

Δείτε μερικές αλήθειες επάνω στο θέμα «κουνούπια», οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού έχουν επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένες έρευνες.

Τι αρέσει στα κουνούπια και τσιμπάνε πιο συχνά συγκεριμένα άτομα

Ομάδα αίματος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, τα κουνούπια “επέλεξαν” άτομα με ομάδα αίματος “0” σχεδόν δύο φορές πιο συχνά όσο εκείνα με ομάδα αίματος “Α”.

Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15% δεν εκκρίνουν τέτοια ουσία.

Και η έρευνα έδειξε ότι ένα κουνούπι θα το προσελκύσει περισσότερο κάποιος που εκκρίνει την ουσία αυτή, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος που έχει.

Διοξείδιο του άνθρακα

Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή.

Χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να το κάνουν αυτό και μπορεί να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακριά! Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γενικά (αυτοί συνήθως είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι) έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά ταλαιπωρούνται σπανιότερα από ό τι οι ενήλικες, από τσιμπήματα κουνουπιών.

Άσκηση και μεταβολισμός

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν τα “θύματά” τους ανιχνεύοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους, και, επίσης, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος.

Επειδή η εντατική άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να “ξεχωρίσετε” και να επιλέξουν εσάς ως “στόχο”.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από κάθε άτομο, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο εύκολο να “εντοπιστούν” από κουνούπια από ό,τι άλλα.

5 μυστικά για να μην σε τσιμπάνε τα κουνούπια

1. Ξεφορτωθείτε τυχόν στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι σας

Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε μόλις 14 ημέρες σε ελάχιστη ποσότητα νερού σε μια παλιά γλάστρα, σε κάποια υδρορροή ή ακόμα και στο νερό της ταΐστρας των πουλιών.

2. Κρατήστε τα κουνούπια έξω

Χρησιμοποιήστε σήτες στα παράθυρα αν τα έχετε ανοιχτά ή χρησιμοποιείτε κλιματισμό για να αποφύγετε την εισβολή των κουνουπιών στο σπίτι. Ή εάν δεν έχετε σήτες, μπορείτε να βάλετε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας.

3. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Απλώς προσέξτε για ερεθισμό του δέρματος και αποφύγετε τον ψεκασμό χημικών ουσιών γύρω από τα μάτια ή το στόμα. Ο Jonathan Day, ένας ερευνητής κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προτείνει να ψεκάζετε στους αστραγάλους, τα πέλματα, το κάτω μέρος των ποδιών και τους καρπούς σας. Είναι σημεία με πιο μαλακό δέρμα που τα κουνούπια συνήθως προτιμούν.

4. Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Τα σκούρα χρώματα (μαύρο, βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο) ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, τα παχύτερα υφάσματα με πιο χαλαρή προσαρμογές προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα λεπτά ρούχα με στενή εφαρμογή.

5. Μείνετε στο εσωτερικό κατά το σούρουπο και την αυγή

Παρόλο που τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι συνετό να περιορίσετε την έκθεσή σας κατά τη διάρκεια των ωρών που συνήθως τρέφονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε έξω σε αυτές τις ώρες της ημέρας, φροντίστε να λάβετε άλλες προφυλάξεις (ρούχα κι εντομοαπωθητικά).

 

Iatropedia.gr

Δες επίσης

ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Ευπροσήγορος και ευπειθής των γονέων ο λόγος για υπακοή, σύνεση και ευγενική συμπεριφορά, αγαθές οι ...