Δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων των Brussels Group σήμερα, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει έναν αγώνα δρόμου και με το χρόνο, αλλά και με τα ταμειακά διαθέσιμα
Στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός στις 8.30 στο συνέδριο του Economist, σε μια δημόσια παρέμβαση που αναμένεται να δώσει το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου για τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.
Κορυφαίο στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας τόνιζε με νόημα, μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, πως “είναι πολιτικό το θέμα, αλλά υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία”. “Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε”, συμπλήρωνε με νόημα.
Όσον αφορά την τακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα είναι τα τεχνικά κλιμάκια να επικεντρωθούν στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση, ενώ θα μείνουν στην άκρη τα ζητήματα που η απόσταση είναι μεγάλη.
Ο πρωθυπουργός όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους προκειμένου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να επιτευχθεί συμφωνία στα σημεία “αγκάθια”, όπως το εργασιακό, τα ασφαλιστικά και το δημοσιονομικό κενό.
Σταθμός στις διαπραγματεύσεις θεωρείται η Ρίγα της Λετονίας με τον πρωθυπουργό να θέλει να βάλει στην ατζέντα της Συνόδου και το Ελληνικό θέμα, σε σχετική εισήγηση που θα κάνει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις, που εκτός απροόπτου, θα έχει με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα σε αυτούς και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως θα ήθελε να έχει τη συμφωνία στα χέρια του πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στη Ρίγα, καθώς όπως φέρεται να είπε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, “μέχρι τις 19 του μήνα στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στα Brussels Group.”
Το “παζάρι”, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται για το θέμα του ΦΠΑ με το ζευγάρι 9% – 19% να πέφτει στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών.
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν, πως δεν είναι κάτι που μπορεί να δεχτεί η Ελληνική πλευρά, εκτός και αν από τον μεγάλο συντελεστή εξαιρεθούν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
News247.gr/πηγή φωτογραφίας: sooc