Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Νέα δεδομένα για τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων

Νέα δεδομένα για τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων

Σειρά αποφάσεων που ανατρέπουν ευεργετικές διατάξεις για παιδιά τρίτεκων και πολύτεκνων οικογενειών εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται πως χάνει προνόμιά της, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή σε περιπτώσεις η προσφυγή υποψηφίων -κυρίως στις σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικής- που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 1481/1984 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των παιδιών πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων, καθώς και το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στις ίδιες σχολές, σε ποσοστό 4%.

Παράλληλα, το Εφετείο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα, η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014-2015 εκδόθηκαν άλλες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ (αποφάσεις 986-988/2014) έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μόνο για υποψήφιους που ηταν παιδιά τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
SHARE:

Δες επίσης

Καιρός: Γιγαντιαίος αντικυκλώνας επηρεάζει και την Ελλάδα – Πόσο θα παραμείνει και τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα Χριστούγεννα

Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα ένας γιγαντιαίος αντικυκλώνας θα αναπτυχθεί πάνω ...

Αφήστε μια απάντηση