Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Νέες καταδίκες για την υπόθεση της αγνοούμενης Κοντούλη από την Αμαλιάπολη Αλμυρού

Νέες καταδίκες για την υπόθεση της αγνοούμενης Κοντούλη από την Αμαλιάπολη Αλμυρού

Νέο επεισόδιο χθες στην πολύκροτη υπόθεση της τύχης της ακίνητης περιουσίας της εξαφανισμένης Μαριάννας – Εριέττας Κοντούλη, από την Αμαλιάπολη Αλμυρού, που θεωρείται νεκρή, αλλά το σώμα της δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ένοχους τέσσερις φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, που κατηγορούνταν οι μεν τρεις εξ αυτών (δύο άνδρες και μία γυναίκα) για ψευδείς καταθέσεις, ο δε τέταρτος για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση κατά συρροή.

Οι τρεις πρώτοι κατηγορούνταν ότι ενώ εξετάζονταν ως μάρτυρες, εν γνώση τους κατέθεσαν ψευδή στοιχεία, στο πλαίσιο της εκδίκασης αίτησης άρσης αφάνειας-τριτανακοπής του τέταρτου εκ των κατηγορουμένων, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αλμυρού, κατά της απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία είχε κηρυχθεί σε αφάνεια η Μαριάννα-Εριέττα Κοντούλη, με χρόνο έναρξης της αφάνειας το φθινόπωρο του 2002.

Ειδικότερα η 62χρονη γυναίκα κατηγορούνταν ότι στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 είχε προσέλθει στον ειρηνοδίκη Βόλου και είχε δώσει ένορκη βεβαίωση, υποστηρίζοντας ότι η αγνοούμενη Μαριάννα – Εριέττα Κοντούλη ζούσε κι είχε έλθει μάλιστα σε αλλεπάλληλες διά ζώσης επαφές μαζί της τα έτη 2004, 2007 και 2008. Την ίδια ημέρα ο δεύτερος των κατηγορουμένων, 71 ετών, είχε προσέλθει ενώπιον συμβολαιογράφου της Αθήνας και σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε βεβαιώσει ενόρκως ότι η αγνοούμενη ζούσε και ότι είχε έρθει σε αλλεπάλληλες μάλιστα δια ζώσης επαφές μαζί της τα έτη 2007, 2008 και 2011. Τους ίδιους μάλιστα ισχυρισμούς φέρεται να είχε επαναλάβει ο κατηγορούμενος και στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού, σε διαδικασία που είχε διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2017. Ο τρίτος των κατηγορούμενων για ψευδείς καταθέσεις, 62 ετών, κατηγορούνταν ότι στις 20 Δεκεμβρίου του 2017 είχε προσέλθει στον ειρηνοδίκη Βόλου και είχε δώσει ένορκη βεβαίωση, υποστηρίζοντας ότι η αγνοούμενη ζούσε και είχε μάλιστα διά ζώσης επαφή μαζί της το 2009.

Στο κατηγορητήριο τονίζονταν ότι όλα τα παραπάνω «ήταν ψευδή και άπαντες οι κατηγορούμενοι το γνώριζαν, αλλά το κατέθεσαν, προκειμένου να βοηθήσουν τον τέταρτο κατηγορούμενο στη δικαστική του προσπάθεια, να αποδείξει ότι η αγνοούμενη βρισκόταν ακόμη εν ζωή μέχρι το καλοκαίρι του 2013».
Ο τέταρτος, 67 ετών, κατηγορούνταν ότι με πρόθεση προκάλεσε στους άλλους τρεις την απόφαση, να τελέσουν την άδικη πράξη της ψευδούς κατάθεσης.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε στον 67χρονο κατηγορούμενο για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση κατά συρροή, συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών, χωρίς αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο της εμφάνισής του κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Στην 62χρονη και στον 62χρονο εκ των κατηγορουμένων για ψευδείς καταθέσεις το Δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με τριετή αναστολή, ενώ στον 71χρονο κατηγορούμενο πάλι για ψευδή κατάθεση επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς μετατροπή, ενώ η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο της εμφάνισής του κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Ο 71χρονος εκπροσωπήθηκε διά πληρεξουσίου δικηγόρου, ενώ οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Απολογούμενοι οι τρεις φέρεται να υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι είχαν δει τη Μαριάννα-Εριέττα Κοντούλη σε διάφορα χρονικά διαστήματα και όφειλαν να το καταθέσουν αυτό, ενώ αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης. Μάλιστα φέρεται να υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν ότι ήταν αγνοούμενη η Μαριάννα-Εριέττα Κοντούλη. Συνήγορος υπεράσπισης προσκόμισε εξάλλου στο Δικαστήριο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου από τη Μ. Βρετανία, που έδειχνε πως ο φίλος της αγνοούμενης θα τη φιλοξενούσε, ενώ κατατέθηκε και πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, όπου φαινόταν ότι είχε νοσηλευτεί η αγνοούμενη, γεγονός που αποδείκνυε πως ήταν ζωντανή.

Ο 62χρονος κατηγορούμενος, γιος γιατρού που φέρεται να παρακολουθούσε τη Μαριάννα-Εριέττα Κοντούλη, φέρεται να κατέθεσε, πως δεν γνώριζε ότι είχε εξαφανιστεί

Τα ίχνη της 70χρονης καθηγήτριας μπαλέτου χάθηκαν το καλοκαίρι του 2002 από την Αμαλιάπολη. Πριν χαθούν τα ίχνη της, διατηρούσε σχολή χορού στην Κηφισιά, όπου και έμενε μόνη της. Πριν χαθεί, είχε απομονωθεί από συγγενείς και φίλους και είχε μετακομίσει στην Αμαλιάπολη Αλμυρού, στο εξοχικό της.

Μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Μαριάννας Κοντούλη, η τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο τούνελ» αποκάλυψε πληρεξούσια έγγραφα, που φαίνεται να είχαν κάνει σε διάφορα άτομα, τα οποία όπως αποκάλυψε η εκπομπή, φέρεται να ήταν πλαστά. Με αυτά τα πληρεξούσια τα άτομα που φέρεται να την είχαν πλαισιώσει, φέρεται να έκαναν διάφορες αγοραπωλησίες στο όνομά της, παρά το γεγονός ότι η εξαφάνισή της είχε δηλωθεί από το 2002.

Για την εξαφάνιση – μυστήριο, τις μεταβιβάσεις, ενώ η τύχη της αγνοούνταν, είχε ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από το 2008, όταν η ετεροθαλής αδερφή της Μαριάννας Κοντούλη κατέθεσε την πρώτη αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Το 2020 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ένοχους δύο επιχειρηματίες και έναν γιατρό, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και απάτη στην υπόθεση της ακίνητης περιουσίας της εξαφανισμένης, μόνον, όμως, για την κατηγορία της πλαστογραφίας, ενώ είχε παύσει η εναντίον τους δίωξη για απάτη, βάσει του νέου νόμου 4689/2020.

Η υπόθεση αφορούσε στη μεταβίβαση έξι ακινήτων, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων, τη χρονική περίοδο 2004-2007 στην περιοχή του Αλμυρού. Ο ένας εκ των δύο επιχειρηματιών που είχε καταδικαστεί, ήταν ο ίδιος που κάθισε και χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση κατά συρροή.

e-thessalia.gr

Δες επίσης

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο «Προσδιορισμός του πεδίου της μάχης μεταξύ Καίσαρα και Πομπηίου στη Θεσσαλία»

Οι Εκδόσεις Φυλάτος διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Προσδιορισμός του πεδίου της μάχης μεταξύ Καίσαρα ...