Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί τοπικά οι υγειονομικές αρχές, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας σφυροκοπά τη Μαγνησία. Θετικότητα, νοσηρότητα και θάνατοι κυρίως ανεμβολίαστων ασθενών, που καταλήγουν από επιπλοκές του ιού στο νοσοκομείο Βόλου, συνθέτουν σκηνικό διόλου ενθαρρυντικό ενόψει του χειμώνα.
Η λίστα με τα θύματα της πανδημίας διαρκώς μεγαλώνει. Τις τελευταίες 24 ώρες «έφυγαν» τρεις ασθενείς που νοσηλευόταν με βαριά συμπτωματολογία στο Αχιλλοπούλειο. Πρόκειται για άνδρα 40 χρόνων που είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο Καρδίτσας στη ΜΕΘ κορονοϊού στο νοσοκομείο Βόλου και δύο γυναίκες, 86 και 91 χρόνων αντίστοιχα. Και οι τρεις ήταν ανεμβολίαστοι.
Το νοσοκομείο πλέον έχει περάσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Από προχθές Παρασκευή το βράδυ μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 12 νέες εισαγωγές, ενώ την ίδια στιγμή τα εξιτήρια είναι ελάχιστα. Στη ΜΕΘ κορονοϊού νοσηλεύονται διασωληνωμένοι επτά ασθενείς, ηλικίας από 43 έως 78 χρόνων, μεταξύ των οποίων μία 60χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί. Συνολικά στο Αχιλλοπούλειο βρίσκονται για νοσοκομειακή περίθαλψη για κορονοϊό 65 ασθενείς, εκ των οποίων το 90% είναι ανεμβολίαστο.
Υστατη προσπάθεια να πείσουν τους πολλούς διστακτικούς απέναντι στο εμβόλιο του κορονοϊού καταβάλλουν οι γιατροί με διαρκείς εκκλήσεις στους πολίτες, καθώς η πορεία προμηνύεται δύσκολη μετά και την απόλυτη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα.
Οι γιατροί φοβούνται ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».
Ηδη η αύξηση των κρουσμάτων από εβδομάδα σε εβδομάδα υπολογίζεται στο 17%, ενώ κατά 30% έχουν αυξηθεί οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη περιοχών όπως η Μαγνησία, έχει αναζωπυρώσει τις εστίες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση κατά 17% στις νέες διαγνώσεις και 30% στις εισαγωγές.
O νομός πλέον βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση των επιστημόνων και όσον αφορά στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει σημάνει συναγερμό, καθώς τα μηνύματα δεν είναι θετικά και όλοι φοβούνται ότι και τον χειμώνα η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.
Για ακόμη μία φορά, ο Ιωάννης Κόκορης, εντατικολόγος στο Αχιλλοπούλειο, επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος στο νοσηλευτικό ίδρυμα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι ακόμα δεν το έχουν πράξει.
Οι γιατροί εκτιμούν πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα είναι ορόσημο, για να εκτιμήσουν στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας.
Σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και περιέγραψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την περασμένη Πέμπτη, η Μαγνησία συγκαταλέγεται μεταξύ των νομών στους οποίους καταγράφεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή θετικότητα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα, ενώ επίσης καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των νοσηλειών προκαλούν προβληματισμό.
Αύξηση νοσηρότητας
Την ίδια ώρα η επιδείνωση του καιρού σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προκαλεί ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ».
«Οταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και κλειστούμε στα σπίτι μας, μοιραία ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα αυξηθεί σημαντικά και θα υπάρχει διασπορά. Αρα και η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη» εκτιμά ο κ. Κόκορης.
Ο ίδιος δεν αποκλείει μετά τον Δεκέμβριο η κατάσταση να δυσκολέψει κατά πολύ όσον αφορά την επέλαση του κορονοϊού, αν οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν, καθώς θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη.
«Αν φτάσουμε στον Δεκέμβριο και ξεκινήσουν οι γρίπες τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα» προέβλεψε ο γιατρός του νοσοκομείου.
Οι μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι γρίπη και covid είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνοι για τους ανεμβολίαστους.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε έκκληση για διπλό εμβολιασμό, κατά του κοροναϊού αλλά και κατά της γρίπης.
Eχουν ερημώσει τα εμβολιαστικά κέντρα
Η εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα στη Μαγνησία είναι απογοητευτική. Εχουν ερημώσει. Τα περισσότερα ραντεβού που κλείνονται αφορούν την τρίτη δόση. Η μείωση στον προγραμματισμό νέων εμβολιασμών προσεγγίζει το 70%.
Στη Μαγνησία η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού δεν ξεπερνά το 52,29%, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει ένα ποσοστό 53,94%.
Σε απόλυτους αριθμούς στην ΠΕ Μαγνησίας 103.869 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, 107.827 άτομα έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ενώ 4.049 άτομα έκαναν και την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.
Στις Σποράδες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους 9.470 άτομα, την πρώτη δόση έχουν κάνει 9.616 άτομα, ενώ 229 άτομα έχουν κάνει και την τρίτη δόση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον διαδραστικό πίνακα της Πολιτικής Προστασίας ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 45.5 με ανοδική τάση.
Πηγή: taxydromos.gr