Το «μαύρο-άσπρο» επιχείρησε να κάνει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή αναφορικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που υποθηκεύουν την δημόσια περιουσία για την αποπληρωμή των δανείων στον ESM, αλλά και για τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε για άλλη μια φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως «εμείς δεν πουλάμε φούμαρα» και να «βαφτίσει» την δέσμευση της δημόσιας περιουσίας ως «εγγύηση».
Υποσχέθηκε παράλληλα «εκπλήξεις» για τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αυξήσεις δεν αφορούν «λαϊκές συνοικίες», αλλά «μάλλον ψηφοφόρους της ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Πρώτη φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια, με τα τόσα μνημόνια, έχω ακούσει τόσες ανακρίβειες» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκινώντας επιθετικά την τοποθέτησή του, για να υποβαθμίσει τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. «Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων δεν έχω ξανασυναντήσει» συνέχισε, για να προσθέσει: «Η έξοδος δεν θα γίνει με προληπτική γραμμή στήριξης. Θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς χρήματα και νέο μέτρο».
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη στο πεδίο του χρέους, λέγοντας ότι «η συζήτηση για το χρέος πηγαίνει καλύτερα και θα το δείτε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ευελπιστούμε για λύση».
Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να μελετήσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, για να υποστηρίξει: «Μας λέτε ότι καταστρέψαμε την χώρα, αλλά τα στοιχεία άλλα λένε. Δείτε τα στοιχεία για την ανεργία. Δεν είναι όλα ρόδινα. Όμως, άλλο η καταστροφολογία. Δεν είμαι ευτυχής για την κατάσταση, γιατί εμείς δεν πουλάμε φούμαρα».
Ο υπουργός επιστράτευσε για άλλη μια φορά τους ιδιότυπους μαθηματικούς λογισμούς του, προκειμένου να δείξει στο Σώμα ότι τα πλεονάσματα 5,19% του ΑΕΠ που εμφανίζονται στο Μεσοπρόθεσμο, δεν συνεπάγονται σκληρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητα, αλλά… παροχές και φοροελαφρύνσεις!
«Το 3,5% ήταν και παραμένει ο στόχος. Το επιπρόσθετο είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα ξοδέψουμε. Δεν θα το αφήσουμε το υπερπλεόνασμα. Για παράδειγμα, λέμε το 2019 να ξεκινήσουμε με μείωση της φορολογίας. Θα δούμε αν θα είναι για τον ΕΝΦΙΑ ή για κάτι άλλο. Μετά σκεφτόμαστε να έχουμε ένα μείγμα με μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει: «Το 2019 δημιουργείται χώρος 700 εκατ. που λεμε να παει όλο στις φοροαπαλλαγές. Γιατί υπάρχει ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος; Γιατί μειώνεται η ανεργία και άρα πάει καλύτερα ο ΕΦΚΑ, μειώνεται η φοροδιαφυγή και άρα έχουμε καλύτερα έσοδα».
Αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 109 που βάζει ως εγγυητή των δανείων και το Υπερταμείο, υποθηκεύοντας την περιουσία του, είπε: «Ακούω επιχειρήματα για ενέχυρα και υποθήκη της περιουσίας του λαού».
Και σημείωσε: «Γιατί έρχεται η αλλαγή; Ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε έλεγε ότι θα πρέπει να ενταχθεί στην δανειακή σύμβαση και το Υπερταμείο όταν αυτό συσταθεί. Το Ταμείο δεν είναι για αποκρατικοποιήσεις, αλλά για αξιοποιήσεις. Όταν γίνεται δάνειο υπάρχει εγγύηση. Δεν είναι υποθήκη είναι εγγύηση. Σκεφτείτε το. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αυτό μπορέσαμε. Σκεφτείτε το, λοιπόν, ώστε σε ένα χρόνο που θα πάμε εκλογές να μην λέτε τα ίδια. Τον Μάιο του 2019 να λέτε άλλα πράγματα».
Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως «θα σας εκπλήξουμε. Δεν θα σας βγει ούτε αυτό. Ελάχιστες θα είναι οι διαφορές. Ο περισσότερος κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. Ένα μεγάλο κομμάτι θα έχει μειώσεις. Ένα μικρό κομμάτι θα έχει αυξήσεις -μάλλον είναι ψηφοφόροι σας, γι’ αυτό αντιδράτε με αυτό τον τρόπο. Στις λαϊκές περιοχές η διάφορα θα είναι μη μετρήσιμη. Ο κόσμος θα ψηφίσει σε ένα χρόνο εκείνον που θα του υποσχεθεί κάτι καλύτερο».
Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση ταπεινώνει την Ελλάδα, βάζοντας σε υποθήκη την εθνική περιουσία
Η ταπεινωτική διάταξη για την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, οι περικοπές των συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του αφορολόγητου και τα «ματωμένα» πλεονάσματα αποτελούν τα βασικά υλικά των εισηγήσεων της αντιπολίτευσης, που εξαπολύει σφοδρό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο.
Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, επέλεξε να τοποθετηθεί για τις διατάξεις που απλοποιούν τις αδειοδοτικές διαδικασίες των επιχειρήσεων και απέφυγε να μιλήσει για τα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικών περικοπών και εκχώρησης εθνικής περιουσίας.
«Με το νομοσχέδιο εντάσσονται στην εύκολη αδειοδότηση πάνω από το 90% των επιχειρήσεων. Ούτε μπαχτσίσια ούτε καθυστερήσεις ούτε τίποτα. Η δική μας επιχειρηματικότητα έχει πρόταγμα την απλούστευση και και τον έλεγχο». Υποστήριξε, τέλος, ότι τα υπερπλεονάσματα θα χρησιμοποιηθούν για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ) υπογράμμισε: «Από τα λεφτά χωρίς Μνημόνιο καταλήξαμε σε ένα ακόμα, το 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση» ενώ χαρακτήρισε «ταπεινωτική εξέλιξη, την ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας 25 δισ. ευρώ».
«Συζητούμε ένα ακόμα αριστερό πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του 3ου αχρείαστου Μνημονίου -του πιο επώδυνου, ιδίως για τα χαμηλά στρώματα. Η συζήτηση γίνεται με ασταθή οικονομία, ανασφαλή οικονομία και την χώρα υπο την απειλή βαρύτατων εθνικών υποχωρήσεων» είπε σε άλλο σημείο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι με τα προωθούμενα μέτρα καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης περι καθαρής εξόδου.
«Θα μειωθούν από το 2019 οι κύριες συντάξεις, θα περικοπεί η προσωπική διαφορά στις επικουρικές, θα αυξηθούν κι άλλο ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, θα περικοπεί το αφορολόγητο όριο από 2020. Επίσης, διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα και αναμένεται με τροπολογία να υπάρξει αύξηση για λαϊκές συνοικίες και χαμηλά στρώματα» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει: «Φέρνετε απώλειες ενός μισθού και τριών συντάξεων. Οι περικοπές των συντάξεων το 2019 υπερκαλύπτουν τα όποια αντίμετρα, αν υλοποιηθούν και τον όποιο δημοσιονομικό χώρο, εάν υπάρξει». Τέλος, χαρακτήρισε «ταπεινωτική» την ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «βάζει υποθήκη το σπίτι μας».
«Αμετάκλητα και άνευ όρων εκχωρείτε στον ESM τη δημόσια περιουσία, γιατί μόνο εσείς δεχτήκατε το Υπερταμείο. Σήμερα ολοκληρώνεται το τυπικό μέρος της δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας. Το Υπερταμείο καθίσταται εγγυητής κι αναλαμβάνει σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής» είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Μπαίνει η δημόσια περιουσία υποθήκη και ενεχυριάζεται μέχρι ποσού 25 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βάζει υποθήκη το σπίτι της, χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου. Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο με αυτή την κυβέρνηση»
«Το νομοσχέδιο δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε υψηλά πλεονάσματα, αλλά και με δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια» είπε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποκρούσει το αίτημα των δανειστών για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και αναρωτήθηκε αν τα μέλη της κυβέρνησης έγιναν «ενδοτικοί».
«Αυτό που κάνετε με το άρθρο 109 τροποποιώντας τη δανειακή σύμβαση, βάζοντας υποθήκη τη δημόσια περιουσία είναι πρωτοφανές. Δεν το έκανε καμία κυβέρνηση παρότι το ζήτησαν οι δανειστές. Το αποτρέψαμε. Είπαμε ότι είμαστε μια αξιοπρεπής κι αξιόπιστη χώρα και δεσμευόμαστε για την αποπληρωμή των δανείων. Γίνατε τόσο ενδοτικοί που ότι σας ζητάνε λέτε ναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να τονίσει τέλος: «Δεσμεύετε τη χώρα με αδιέξοδα, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές. Θα γίνουν σύντομα κι ο λαός αν θέλει να δει άσπρη μέρα μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλιώς θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τη χώρα σε αδιέξοδα».
Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «οι καναλάρχες θα δώσουν 70 εκατ. ευρώ, αλλά εσείς θα τους επιστρέψετε 103 εκατ ευρώ με την μείωση της φορολογίας που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο». «Μετατρέπετε το Υπερταμείο σε εγγυητή ορθής εκτέλεσης και αποπληρωμής δανείου του ESM» τόνισε σε άλλο σημείο, υποστηρίζοντας ότι ο λαός έχει ήδη καταρρίψει το κυβερνητικό αφήγημα.
Ο κ. Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι μίλησε για νέο βαρύ μνημόνιο, ενώ για το Υπερταμείο είπε: «Ξεχάσατε τι λέγατε; Ότι δεν υπάρχει επιτροπεία, υποθήκευση περιουσίας και δεν μεταβιβάζονται ούτε πωλούνται μετοχές; Αυτά λέγατε. Τελικά εντάξατε όλες τις ΔΕΚΟ και όλη την δημόσια περιουσία. Βάλατε ντροπιαστικές ρήτρες. Υπόσχετε να φέρει κύρια ευθύνη το υπερταμείο σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης. Αυτό είναι η αξιοπρέπεια που υποσχόσασταν; Το μόνο που υπάρχει είναι η ρήτρα αφερεγγυότητας των Τσίπρα – Καμμένου. Κάτι παρόμοιο ζητουσε ο Σόιμπλε παλιότερα αλλά το κατάφερε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στο τελευταίο ενεχυροδανειστήριο αν δώσεις ένα ρολόι θα πάρεις και κάποια λεφτά. Αυτό που κάνατε είναι ρεκόρ αποτυχίας, για να μην πω υποτέλειας».
protothema