Με νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο μεγάλο πακέτο μέτρων που θα προβλέπει στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων και θα διευρύνει τους δικαιούχους των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες
Επίσης, η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και της Κριστίν Λαγκάρντ να εντάξει τα Ελληνική Ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE δίνει τεράστιο δημοσιονομικό χώρο στην χώρα ώστε να ενταχθούν στα έκτακτα οικονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές αλλά έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου και της ρευστότητας τους.
Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω διαγγέλματος που θα απευθύνει στον Ελληνικό λαό απόψε το βράδυ, θα ανακοινώσει νέο μεγάλο πακέτο μέτρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News θα αναφερθεί στην απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την ένταξη της χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Η ένταξη της Ελλάδας και των ομολόγων της χώρας στο QE, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα αποφέρει στην χώρα έσοδα 12 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ένα μέρος από το πακέτο των 12 δισ. ευρω θα διοχετευθούν στις τράπεζες ώστε να στηρίξουν με ρευστότητα επιχειρήσεις αλλά και να λάβουν μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.
Το δεύτερο κομμάτι του πακέτου θα διοχετευθεί στο Δημόσιο με έμφαση την στήριξη της Υγείας και το κόστος αντιμετώπισης του κορονοϊου και τέλος το τρίτο μέρος των 12 δισ. ευρώ θα πάει απευθείας στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων .
Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης πέραν από τις κλειστες επιχειρήσεις και στις ανοικτές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στις αποφάσεις για προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Η κυβέρνηση ήδη καταρτίζει λίστα με τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο μεγάλο πακέτο μέτρων με έμφαση σε εκείνες που έχουν μεγάλες απώλειες τζίρου και εσόδων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊου.
Η χθεσινή απόφαση αυτή της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκαρντ δημιούργησε και ένα ακόμη περιθώριο στον δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας, διότι δεν κινδυνεύει από σήμερα το πρωί η πρόσβαση της στις αγορές. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται κανονικά το δανεικό πρόγραμμα της χώρα το οποίο επαναφέρει την σταθερότητα στην ρευστότητα και κυρίως την διατήρηση θέσεων εργασία και επιχειρήσεων.
Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομόλογου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αυτό το νέο πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα απο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
dikaiologitika.gr