Το ηθικό κομμάτι της ιστορίας ξεκάθαρα είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτούς που ‘πατούν’ σε ‘παραθυράκια’ νόμων, για να σφετερίζονται δικαιώματα που ανήκουν σε άλλους. Ας πάμε λοιπόν, στο πρακτικό κομμάτι της οικονομικής βοήθειας που προσφέρεται στην Αμερική, σε μαθητές, οι οποίοι έχουν τους βαθμούς, αλλά όχι τα χρήματα για να σπουδάσουν σε κάποιο καλό κολέγιο.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγιναν γνωστά τα ευρήματα της ‘Operation Varsity Blues’, της έρευνας που είχε στο επίκεντρο 50 ‘εύπορους και προνομιούχους’ γονείς, οι οποίοι δωροδοκούσαν elite κολέγια -με τη μορφή δωρεών-, για να δεχθούν τα παιδιά τους. Τα ποσά έφταναν και στο μισό εκατομμύριο δολάρια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως περί τα 6.5 εκατομμύρια δολάρια είχαν πάει στα ταμεία των Υale, Stanford, Georgetown και University of Southern California.
Aσκήθηκε δίωξη, με τη λίστα να περιλαμβάνει και τις ηθοποιούς Felicity Huffman (δήλωσε ένοχη και το Σεπτέμβρη θα μάθει αν θα φυλακιστεί) και Lori Loughlin (επιμένει πως δεν έχει κάνει κάτι λάθος), όπως και πολλά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησαν ήταν οι αθλητικές διακρίσεις που αναφέρονταν σε έγγραφα, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτή η ιστορία είναι σε εξέλιξη, με τις δίκες να ‘χουν αρχίσει, με τους εισαγγελείς να ‘χουν ωστόσο, να ασχοληθούν και με ένα άλλο σκάνδαλο που αφορά την εκπαίδευση και αποκάλυψε η The Wall Street Journal.
Σύμφωνα λοιπόν, με ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων του Illinois (την ProPublica), δεκάδες εύπορες οικογένειες της πολιτείας, της οποίας η μεγαλύτερη πόλη είναι το Chicago, βρήκαν έναν άλλον τρόπο για να ‘χουν πλεονέκτημα, σε ό,τι αφορά το όλο και πιο ανταγωνιστικό και ακριβό σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμιο.
> Από όταν τα παιδιά είναι μαθητές στα τελευταία χρόνια στο high school, οι γονείς παραδίδουν την επιμέλεια τους σε φίλους και συγγενείς.
> Όταν τα παιδιά ‘κλείσουν’ τα 18, δηλώνουν ‘ανεξάρτητα’ και έτσι έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν οικονομική βοήθεια από το κράτος, την πολιτεία ή το πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Είναι ποσά από 5.000 έως 11.000 δολάρια.
> Οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια σε δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές. Τα ιδιωτικά ιδρύματα συνήθως ζητούν επιπλέον έγγραφα.
“Είναι απάτη” δήλωσε ο υπεύθυνος για τις εισαγωγές φοιτητών στο University of Illinois, Andy Borst, “οι εύπορες οικογένειες χειραγωγούν τη διαδικασία της οικονομικής βοήθειας, ώστε να μπορούν να τη ζητήσουν, ενώ δεν τη δικαιούνται. Έτσι, στερούν ευκαιρίες από οικογένειες που πραγματικά την έχουν ανάγκη”.
Ο Borst είχε υποψιαστεί πως κάτι δεν πάει καλά, όταν ο σύμβουλος ενός high school σε προάστιο όπου ζουν ευκατάστατοι άνθρωποι, τον είχε καλέσει πριν ένα χρόνο για να τον ρωτήσει γιατί μια συγκεκριμένη μαθήτρια είχε προσκληθεί σε πρόγραμμα γνωριμίας του κάμπους, για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Όταν ο υπεύθυνος του University of Illinois τσέκαρε τα στοιχεία αυτής της μαθήτριας, ανακάλυψε ότι είχε πάρει τη νομική επιμέλεια του εαυτού της (ήταν ανεξάρτητη από τους γονείς της) και αυτός ήταν ο τρόπος που προκρίθηκε για οικονομική βοήθεια από το πανεπιστήμιο. Ψάχνοντας, ο Borst ανακάλυψε πως μεταξύ των αιτήσεων που είχε υπήρχαν άλλες 14 τέτοιες περιπτώσεις. Οι τρεις είχαν τελειώσει το πρώτο έτος και οι 11 ήταν προ της εισόδου.
“Έκτοτε περνάμε από πιο ενδελεχείς συνεντεύξεις τα παιδιά που είναι νομικά ανεξάρτητα από τους γονείς τους. Ρωτάμε για παράδειγμα, πόσο συχνά έχουν επαφή με τους γονείς, πού ζουν, ποιος πληρώνει την ασφάλεια υγείας τους και το λογαριασμό του κινητού τους και φυσικά εξασφαλίζουμε σχετικά στοιχεία”.
Μόνο στο προάστιο Lake County (το δεύτερο πιο εύπορο στο Illinois) οι αιτήσεις παιδιών για ανεξαρτησία από τους γονείς τους ξεπέρασαν τις 40, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019.
Στη λίστα αυτών που εμπλέκονται σε επίπεδο γονιών είναι δικηγόροι, γιατροί, υπεύθυνοι σχολείων, κτηματομεσίτες και ασφαλιστές. Σε επίπεδο παιδιών υπάρχουν εξαιρετικοί μαθητές, αθλητές και μουσικοί, τα οποία έγιναν δεκτά σε μεγάλα δημόσια ιδρύματα και σε μικρά ιδιωτικά κολέγια. Η ProPublica Illinois επικοινώνησε με 15 γονείς. Ουδείς θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, οn the record.
Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο, μιας και στην Ελλάδα υπάρχει ένα θέμα με το τυφλό της δικαιοσύνης (και) τις τελευταίες ημέρες: όλα όσα διαβάσατε δεν είναι παράνομα. Δηλαδή, δεν γίνεται παράβαση νόμου, αλλά εκμετάλλευση ‘κενού’.
news247