Υλικά:
-
200 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. νερό
-
2 κ.σ. κακάο
-
1/4 κ.γ. κανέλα
-
4 κ.σ. κονιάκ
-
250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
-
150 γρ. φρυγανιά
-
500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
Βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθούν κακάο και ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι για 2΄.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά.
Αφήνουμε 5′ να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε τις καριόκες
Προσθέτουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει ζύμη σαν πλαστελίνη.
Μπορούμε με δυο τρόπους να φτιάξουμε τις καριόκες.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ.
Ή πιο εύκολα, κάνουμε τη ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό, το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.
Μετά, αφού παγώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Για την επικάλυψη
Έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή ώστε να πάρουν επάνω οι καριόκες λεπτή στρώση σοκολάτας.
Μια μια βουτάμε τις καριόκες στην λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν ολόγυρα.
Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο.
Μυστικά
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι που περίσσεψε από τα μελομακάρονα ή από άλλο γλυκό, σε συνδυασμό με σιρόπι από γλυκά του κουταλιού.
Έτσι θα γίνουν φανταστικές οι καριόκες.
Επίσης αντί για φρυγανιά, μπορείτε να σπάσετε μελομακάρονα στο μείγμα ή οποιοδήποτε άλλο μπισκότο θέλετε.