Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / «Νηστίσιμος πλαστός»: Η πανεύκολη σπανακόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χωρίς φύλλο

«Νηστίσιμος πλαστός»: Η πανεύκολη σπανακόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χωρίς φύλλο

Οι επιλογές στην περίοδο της νηστείας δεν είναι πολλές γι’ αυτό και η αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη συνταγή για νηστίσιμη σπανακόπιτα!

 

Για το νηστίσιμο πλαστό

  • 5 1/2 φλ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
  • 4 φλ. νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Για το ταψί

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φυτικό βούρο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτο με λάπαθα σέσκουλα
    1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. δυόσμο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.
  • Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.
  • Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.
  • Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της γέμισης και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.
  • Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.
  • Φτιάχνουμε τον χυλό για την σπανακόπιτα πλαστό, χωρίς φύλλο.
  • Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.
  • Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.
  • Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.
  • Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.
  • Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλυτζάνι νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.
  • Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια
  • Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.
  • Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.
Extra μυστικό:

Λίγο σπασμένο πλιγούρι μέσα στα χόρτα θα μαζέψει όλα τα υγρά.

Argiro.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...