Μόνο για την Αττική δίνονται καθημερινά περισσότερες από 500 εντολές για διακοπές ρεύματος, ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχουν ημερησίως 1.200 εντολές για αποκοπές, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Ψάλτη και Πόπης Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη λόγω έλλειψης προσωπικού, ο ΔΕΔΔΗΕ συνεργάζεται με ανάδοχο για να υλοποιούνται οι εντολές. Όπως ανέφερε, οι ιδιώτες πληρώνονται με το “κομμάτι”, δηλαδή ανά αποκοπή που γίνεται.
“Αν υπάρχει άνθρωπος με μηχανική υποστήριξη, αυτό φαίνεται στο σύστημα, άρα δεν γίνεται αποκοπή, εκτός αν έχουμε μέλος της οικογένειας με πρόβλημα υγείας που να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη, αλλά ο μετρητής είναι σε άλλο όνομα. Τότε γίνεται αποκοπή και έπειτα από παράπονα και αντιρρήσεις, επανέρχεται το ρεύμα ατύπως. Διότι ο μετρητής πρέπει να είναι στο όνομα του ανθρώπου που έχει το πρόβλημα”, τόνισε ο κ. Αδαμίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καταγράφονται τεράστια προβλήματα, όπως την περίοδο που υπήρχε το ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο “χαράτσι”. “Και το χαράτσι και η ρήτρα είναι άδικα μέτρα” σημείωσε.
“Έχουμε επανασυνδέσεις, ενώ υπάρχει τεράστια αύξηση των διακανονισμών. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι πέφτει πολύ γρήγορα ο διακανονισμός, γιατί δεν αντέχει το νοικοκυριό. Όταν πληρώνει τη μηνιαία ρύθμιση, ξαφνικά έρχεται ο τρέχων λογαριασμός που είναι φορτωμένος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και έτσι πέφτει η ρύθμιση και πρέπει να ξανακάνει εξ ολοκλήρου ρύθμιση” τόνισε ο κ. Αδαμίδης, κάνοντας λόγο για τραγικές καταστάσεις.
Τι απαντά ο Οικονόμου
Στο θέμα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος αναφέρθηκε σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών. ” Η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μην κόβεται το ρεύμα και να αξιοποιούν τα διάφορα προγράμματα δόσεων λογαριασμού που έχουν οι εταιρίες και κυρίως η ΔΕΗ”, τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι είναι “δυσάρεστο το φαινόμενο της διακοπής ρεύματος σε συμπολίτες μας που δεν πλήρωναν είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω άλλων αιτιών πάντοτε υπήρχε. Ενδεικτικά να σας πω ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το 2017 είχαμε 233.092 περιπτώσεις όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, το 2018 είχαμε περίπου 220.350 περιπτώσεις, το 2019 είχαμε 172.840 περιπτώσεις που διακόπηκε το ρεύμα “.
“Το 2022 είναι πολύ μικρότερα τα νούμερα από ό,τι αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει το ρεύμα του. Επίσης οι πολίτες μπορούν να αξιοποιούν δόσεων που υπάρχoυν”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ” Η πραγματικότητα διακοπής του ρεύματος δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στην ενεργειακή ενεργειακή κρίση αλλά αφορούσε στο παρελθόν. Τα νούμερα αυτά είναι συντριπτικά μικρότερα από αυτά που είχαμε το 2017 και από το 2018 που χωρίς ενεργειακή κρίση υπήρχαν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές”.
Ρεύμα: Η ΔΕΗ βλέπει λουκέτα επιχειρήσεων
“Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει του νομοθετικού πλαισίου, από την στιγμή που θα πάρουμε την εντολή αμέσως να πάμε να κάνουμε την διακοπή, προς το παρόν ισχύει αυτό. Θα θέλαμε να υπάρξει μια περίοδος χάριτος. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ό,τι αυτούς τους λογαριασμούς ρεύματος δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει σχεδόν κανένας ….από τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και από τους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο ευάλωτοι, αλλά όταν ξαφνικά από εκεί που πλήρωναν 200 ευρώ και 300 ευρώ τους έρχεται να πληρώσουν 700 ευρώ, 800 ευρώ και 900 ευρώ όπως καταλαβαίνετε βγαίνoυν εκτός προϋπολογισμού και δυσκολεύονται να πάνε να τα πληρώσουν “, συμπλήρωσε.
Επίσης μίλησε και για τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. “Οι επιχειρήσεις, δυστυχώς, οι περισσότερες στο αριθμό έχουν γονατίσει αυτήν την περίοδο. Kαι το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις είναι ότι εάν δεν σταματήσει αυτή η κατάσταση όσο γίνεται πιο γρήγορα, θα δούμε πάρα πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν και θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στον δρόμο”, σημείωσε.
Η πρόταση
Αναφέρθηκε δε και στην πρόταση της ΔΕΗ για τους λογαριασμούς ρεύματος. “Η πρόταση η δική μας είναι ότι πρέπει το ρεύμα να επανέλθει και να τιμολογείται ως κοινωνικό αγαθό. Και θα μπορούσαν να το υπολογίζουν στο πραγματικό τους κόστος και να πρόσθεταν ένα εύλογο κέρδος και όχι αυτό που γίνεται σήμερα. Γιατί σήμερα στο χρηματιστήριο ενέργειας ξεκινάει και μπαίνει ο πιο φτηνός παραγωγός που είναι τα υδροηλεκτρικά, μετά μπαίνουν οι ΑΠΕ, τρίτος είναι ο πάροχος που έχει λιγνιτική παραγωγή και μετά μπαίνουν τα φυσικά αέρια και οι εισαγωγείς” , τόνισε και πρόσθεσε ότι ” Η τιμολόγηση γίνεται ως εξής : Δεν γίνεται ως μέσος όρος όλων αυτών που παρήγαγαν το ρεύμα. O τελευταίος που θα μπει με την πιο υψηλή τιμή είναι αυτός καθορίζει και την τιμή. Για αυτό βλέπουμε σήμερα έχει 300 ευρώ η κιλοβατώρα , αύριο έχει 400 ευρώ”.
enikos