Κάθε πράγμα στον καιρό του, λέει ο σοφός λαός. Τα εποχιακά λαχανικά είναι στα καλύτερά τους τόσο γευστικά όσο και διατροφικά. Έχουν όλο το χρόνο για ν’ αναπτύξουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, είναι πιο νόστιμα και πιο οικονομικά. Συντονιστείτε λοιπόν με τα χειμωνιάτικα μποστάνια, και μαγειρέψτε με φρέσκα ζαρζαβατικά, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, παντρεύοντας τα με κρέας, με ζυμαρικά, με γαλακτοκομικά, με ζύμες, με αυγά…
Παρακάτω θα βρείτε πέντε συνταγές από το αρχείο του Open TV, στο ρυθμό της εποχής, απλές ή λίγο πιο σύνθετες, για κάθε γούστο και διάθεση, που γεμίζουν το τραπέζι χρώματα και αρώματα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του Κυριάκου Μελά και πλάστε κεφτέδες με μπουκετάκια μπρόκολου, που είναι ένα λαχανικό που αγαπάει πολύ τα τυριά, ή με παντζάρι, βάλτε πράσο και φινόκιο σε μια τάρτα με γαλοπούλα και παρμεζάνα –της δίνουν μια ήπια γλύκα και ένα απαλά γλυκανισάτο άρωμα–, φτιάξτε με την κολοκύθα μια νόστιμη σάλτσα για ζυμαρικά και με το σπανάκι μια παραδοσιακή χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
- Τυρένιοι κεφτέδες με λαχανικά
Γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, εύκολοι στην παρασκευή, αυτοί οι κεφτέδες που συνδυάζουν μπρόκολο, τριμμένο κολοκύθι, καρύδια ή κάσιους και γραβιέρα θα σας εκπλήξουν με τη νοστιμιά τους. - Χορτοφαγικά κεφτεδάκια με παντζάρι και κινόα
Κι άλλοι κεφτέδες, κατακόκκινοι αυτή τη φορά. Με παντζάρια ψημένα στον φούρνο, σκόρδο και κρεμμύδι, κινόα και βρώμη. Αν δεν προσθέσετε την παρμεζάνα στο μείγμα, αμέσως-αμέσως γίνονται χορτοφαγικοί/νηστίσιμοι. - Ελαφριά τάρτα με φινόκιο, πράσο και γαλοπούλα
Φινόκιο και πράσο βάζουν την πινελιά τους σε μια τάρτα με τραγανή βάση που πέρα από βούτυρο έχει και παρθένο ελαιόλαδο και πλούσια γέμιση που αντί για κρέμα γάλακτος έχει γάλα και γιαούρτι. - Σπανακοτυρόπιτα
Αυτή η πίτα είναι πράσινη μέσα κι έξω: σπανάκι, πράσο, άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι και φέτα κλείνονται σε μια ζύμη που φτιάχνεται με δύο ειδών άλευρα και περιέχει και το ζουμάκι που μένει όταν σουρώσουμε το σπανάκι. - Ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας και απάκι
Η κολοκύθα ψήνεται στον φούρνο, μαλακώνει, αλέθεται και γίνεται μια πυκνή, κρεμώδης σάλτσα. Αρωματισμένη με σκόρδο, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα, ταιριάζει θαυμάσια με το απάκι, σε ένα πιάτο που μυρίζει… θαλπωρή.