Μπλόκο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βάζει η Ελλάδα, καθώς δεν ικανοποιούν οι αναφορές στην Τουρκία.
Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες. Προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών, η κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο draft των συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς και θέλει ακόμα πολλή δουλειά. Δεν θέλουμε να το δραματοποιήσουμε, θέλουμε όμως να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει για να αντικατοπτρίζει πληρέστερα και τις θέσεις της Ελλάδος».
«Δάκτυλος» Μέρκελ το draft χωρίς αναφορά στην Τουρκία
Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διεκόπη η Σύνοδος Κορυφής για 45 λεπτά
Λόγω της ελληνικής αντίδρασης, η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45′, όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, πιθανότατα για να μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις και ίσως να ξαναγραφεί το προσχέδιο.
Politico: Αυτό είναι το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής
Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ερμηνεύει τις λέξεις ως απειλητικές κυρώσεις.
Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου», καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.
Το προσχέδιο ζητεί επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Νωρίτερα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
Οπως μεταδίδει το Politico και ο ανταποκριτής του, David M. Herszenhorn, «ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής και προχώρησε κατευθείαν στο πιο αμφιλεγόμενο θέμα: την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο». Πρώτα τον λόγο πήρε η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και περιστρέφεται γύρω από την Τουρκία, τη Λιβύη και την Λευκορωσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε πριν από τη Σύνοδο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Λίγο αργότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι είναι δεδομένη η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Πηγή: iefimerida.gr