Με ρήξη στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας απειλεί ανοιχτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή τον νέο τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και ζητά άμεσα την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να σταματήσει η πρωτοβουλία για τις αλλαγές στο μάθημα, οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Η χτεσινή οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου αιφνιδίασε τους πάντες καθώς μέχρι τώρα ο κ. Ιερώνυμος τηρούσε ήπιους τόνους για το θέμα αυτό και ξαφνικά χτες δήλωσε ότι «οι αλλαγές που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά είναι επικίνδυνες, δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία».
Αφορμή για την αλλαγή στάσης του Αρχιεπισκόπου στάθηκε η χτεσινή συνάντηση με τη συντηρητική πλευρά της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, οι οποίοι λένε ότι οι αλλαγές στο μάθημα οδηγούν «στο αδίκημα του προσηλυτισμού, στην αθεΐα και μάλιστα σε βάρος ανήλικων παιδιών, που δεν είναι σε θέση να αμυνθούν πνευματικά».
Αρνητική στις αλλαγές
Κύκλοι της Εκκλησίας υπογραμμίζουν ότι ουσιαστικά το μάθημα μετατρέπεται σε μάθημα απόλυτης θρησκειολογίας και ότι σύσσωμο το σώμα είναι αρνητικό στις αλλαγές. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί μάλιστα κατά προτεραιότητα στην Ιεραρχία στις 4 Οκτωβρίου, με δεδομένο όπως τονίζουν ότι «στην ουσία δεν έγινε κανένας διάλογος. Και δεν έγιναν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές».
Απαντώντας σε αυτό παράγοντες του υπ.Παιδείας υπενθυμίζουν στους ιεράρχες ότι τηρήθηκαν όλα τα «προαπαιτούμενα» της Εκκλησίας, δηλαδή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, οι ώρες διδασκαλίας και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος. Απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο έδωσε άμεσα και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με την υπογράμμιση ότι «είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Ο κ. Φίλης, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.
Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επέμεινε ότι έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος για να συμπληρώσει: «Βεβιασμένα, λοιπόν, ακούμε τώρα τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πώς ελήφθησαν και πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα, πως είναι απαράδεκτα. Είναι επικίνδυνα. Κάνω έκκληση στον κ. Τσίπρα να σταματήσει και να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».
ετηνοσ.γρ/ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ