Παρατηρώντας τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, στη γειτονιά μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, διαπιστώνουμε την πολύπλοκη και την όλο και πιο αβέβαιη και ρευστή πραγματικότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Ταυτόχρονα το ζήτημα του περαιτέρω εκδημοκρατισμού της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε συνολικά, αποτελεί αναγκαιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από την πολύπλευρη κρίση με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανασυγκροτήσει το ρόλο του και τη λειτουργία του ως σύγχρονο κόμμα της αριστεράς. Οφείλει να συνυπολογίσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της εποχής και να αποτελέσει ένα πολιτικό χώρο που θα διερευνά τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, θα καλλιεργεί όραμα μέσα από οργανωμένες συμμετοχικές διαδικασίες και οι σχεδιαζόμενες πολιτικές του θα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη σύντομη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει μέχρι στιγμής, πως τολμά να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα που χαρακτηρίζουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Σε αυτή τη λογική οφείλει να τολμήσει τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της λειτουργίας του με σκοπό όχι μόνο την πολιτική του αναβάθμιση, αλλά και τη σηματοδότηση μιας νέας εποχής για τη πολιτική ζωή του τόπου και τις μεθόδους άσκησης διακυβέρνησης με απώτερο στόχο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.
Σε ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς κυρίαρχο ρόλο οφείλει να διαδραματίζει η συμμετοχή των πολιτών. Είναι κοινά αποδεκτό πως η συμμετοχικότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κοινωνικής νομιμοποίησης και διαφάνειας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να λειτουργήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Σε αυτή τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της δομής του ενισχύοντας το ρόλο των περιφερειακών του οργανώσεων. Σε επίπεδο περιφέρειας κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη δικτύων διαλόγου και διαβούλευσης ανά θεματικό τομέα με τοπικούς θεσμούς, φορείς, και κινήσεις πολιτών. Για παράδειγμα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια – Τ.Ε.Ι), ερευνητικά κέντρα, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, βιομηχανικούς συνδέσμους, φορείς εργαζομένων, και γενικότερα όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγική, πολιτική και αναπτυξιακή διαδικασία μιας περιφέρειας.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου και των ΤΠΕ και με τη δημιουργία πλατφορμών διαλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο. Ο επιτελικός ρόλος λοιπόν του κόμματος θα μπορούσε να κινητοποιήσει την κοινωνική πλειοψηφία και μέσα από τη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού πλαισίου συμμετοχής να μπορέσει να δημιουργήσει χώρο για τη λογική της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της συλλογικής κουλτούρας στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.
Ένα από τα κυρίαρχα διακυβεύματα της τρέχουσας περιόδου, είναι η ανατροπή του νεοφιλελεύθερου αναπτυξιακού προτύπου. Το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ βασιζόμενο στις εξελισσόμενες μαρξιστικές, κεϋνσυανές και σουμπετεριανές οικονομικές θεωρίες και σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα προοδευτικού προσανατολισμού θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα το σχεδιασμό ρεαλιστικής οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής. Για παράδειγμα, η συνεταιριστική επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης με εξωστρεφή προσανατολισμό, θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο κοινής δράσης δυνάμεων εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δημιουργία κοινού αναπτυξιακού οράματος.
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε μια εποχή ραγδαίων και πολυδιάστατων αλλαγών εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ή θα παρακολουθήσει αμέτοχος τις εξελίξεις ή θα αναλάβει να συγκροτήσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία, γνώση, ελευθερία και διαρκή μάθηση. Η μέχρι στιγμής πορεία έχει αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τολμά, και οδηγεί τις εξελίξεις αντί να παραιτείται και να τις παρακολουθεί.
Άκης Καλαμαράς
Μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βορειοανατολικού Βόλου
Υπ. Διδάκτωρ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας
και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας