Η κατάθλιψη είναι η σύγχρονη ασθένεια που άλλοτε εμφανώς, άλλοτε «υποβόσκοντας» μαστίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Ειδικά δε, μέσα την πανδημία και την καραντίνα, οι αριθμοί των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιας μορφής ηπιότερη ή σοβαρότερη μορφή κατάθλιψης πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, εξηγεί πώς με την άσκηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες και την κατάθλιψη. Και μάλιστα το κάνει εξηγώντας τη… «χημεία» που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν αθλούμαστε.
Διαβάστε τι γράφει: «Η άσκηση ενεργοποιεί μία αλληλουχία βιοχημικών αντιδράσεων που κάνουν τους μυς να εξουδετερώνουν μία τοξίνη του στρες η οποία λέγεται κυνουρενίνη και παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάθλιψη.
Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell και έγινε σε ποντίκια από ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στη Σουηδία. Το εύρημα ίσως να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονται έχουν αυξημένα ποσοστά στρες και κατάθλιψης.
Ο ερευνητές ανακάλυψαν ότι στη διάρκεια της άσκησης οι μυς παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται PGC-1α1, το οποίο μεταβολίζει την κυνουρενίνη σε κυνουρενικό οξύ εμποδίζοτας την έτσι να φτάσει στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί κατάθλιψη και βοηθάει στην βιογένεση των μιτοχονδρίων.
Επίσης (σημαντικό) το ίδιο κάνει και η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, ροδιού».
onlarissa.gr