Έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική μετεωρολογική κοινότητα προκαλούν δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, προμηνύοντας δραματική επιδείνωση του καιρού ανήμερα του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες τρομολαγνικές δημοσιεύσεις που δεν βασίζονταν σε αξιόπιστα μετεωρολογικά μοντέλα, διέρρευσαν και τα περασμένα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τους μετεωρολόγους και Φυσικούς να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», απέναντι στα «γυρίσματα» του καιρού.
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του γνωστού μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, ο οποίος με αιχμηρό σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, τόνισε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ασφαλής μετεωρολογική πρόγνωση άνω των έξι ημερών δεν μπορεί να υφίσταται, ενώ σημείωσε ότι «η ενημέρωση για καιρικά φαινόμενα να προβλέψεις, δεν μπορεί να αποτελούν παιχνίδι.
Απόσπασμα της δημόσιας τοποθέτησής του: «Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι – που σεβόμαστε το επάγγελμά μας – έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και ‘σοβαρά’ ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν ανάλογα θέματα. Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα. Οπότε, μην παρασύρεστε από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες».
Αποτελούν ή όχι τα παλιότερα στατιστικά δεδομένα, έγκυρη πηγή, προκειμένου να προβλέψουμε την έλευση της Super Easter Storm εντός της Μεγάλης Εβδομάδας; Και ποια τα πιο αξιόπιστα μοντέλα πρόγνωσης καιρού και τα αντίστοιχα site, στα οποία το αναγνωστικό κοινό μπορεί να στηρίζει την ενημέρωσή του για να αποφεύγει «μετεωρολογικές παγίδες»; Το NEWS 247 επικοινώνησε με επιστήμονες και σας μεταφέρει την προσωπική τους ανάλυση για όσα «τρομοκρατικά χτυπήματα» και μη, επιφυλάσσει ο καιρός.
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, σχολιάζει σαρκαστικά: «Σαν να μην έφτανε ο πιο κρύος χειμώνας των τελευταίων 30 ετών, που όλοι ζήσαμε φέτος και πλέον κυκλοφορούμε με χιονίστρες, κρυοπαγήματα και γύψους από τα κατάγματα στον πάγο, έρχεται τις ημέρες του Πάσχα η πιο καταστροφική κακοκαιρία όλων των εποχών. Μια υπερκαταιγίδα που θα επηρεάσει με πρωτοφανή φαινόμενα και χιόνια κυρίως την Δυτική, τη Βόρεια, την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα και λιγότερο τις υπόλοιπες υπόγειες, υποθαλάσσιες και εναέριες περιοχές της. Αστειότητες!»
Αρνούμενος τις προβλέψεις για την Super Eastern Storm, λέει: «Καλούμαι για άλλη μια φορά, να υιοθετήσω ή να αρνηθώ ή και στη χειρότερη, να απολογηθώ για αυτές τις προβλέψεις. Θα μπορούσα να χαμογελάσω πλατιά και να δώσω τόπο στην οργή, αλλά το φαινόμενο της καιρικής παραπληροφόρησης, αρχίζει τα τελευταία χρόνια εκτός από γελοίο και ενοχλητικό, να γίνεται και επικίνδυνο. Είναι βέβαιο πλέον ότι υπάρχουν τρομολαγνικά καιρικά blogs που συστηματικά αναπαράγουν ανυπόγραφες εντυπωσιακές προγνώσεις καιρού. Σκοπός τους είναι να τραβήξουν την προσοχή μας, επιδιώκοντας κλικς. Κλικ που προσελκύουν διαφημίσεις και κέρδη. Το κακό είναι ότι και πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ συμπαρασύρονται, προσδοκώντας αντίστοιχα οφέλη, ακόμη και εφαρμόζοντας τη δεοντολογία της ‘πηγής’».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο καιρός ήταν και θα παραμείνει η πρώτη κατεξοχήν χρηστική είδηση, ενώ τα μετεωρολογικά «γυρίσματα» αποτελούσαν ανέκαθεν αφορμή ενδιαφέρουσας και «παγοθραυστικής» συζήτησης. «Για τους λόγους αυτούς, η πρόγνωση του καιρού, θα πρέπει να είναι προϊόν συστηματικής μελέτης και ανάλυσης προγνωστικών στοιχείων, αποκλειστικά επιστημονικά τεκμηριωμένων και αποδεκτών από τη διεθνή μετεωρολογική κοινότητα, που να σέβεται την αγωνία του χρήστη, αλλά και τις ενδεχόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της. Οι τρομολαγνικές καιρικές δήθεν προγνώσεις, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να απευθύνονται στο ευρύ κοινό».
Γιατί όμως δεν μπορούμε να προβούμε σε ασφαλή πρόγνωση του καιρού το Πάσχα; «Είναι γνωστό ότι σοβαρή πρόγνωση καιρού πέρα των 6-7 ημερών διεθνώς δεν υφίσταται. Προγνωστικές αστοχίες υπάρχουν ακόμη και για 1-2 ημέρες, με τρανταχτό παράδειγμα το φετινό χιονιά στις 18-19 Ιανουαρίου, που γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, τελικά προέκυψε ειδικά για την Αττική. Γιαλαντζί!», σχολιάζει ο κ. Αρνιακός.
Από την πλευρά του, ο τέως διευθυντής Πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές, υπογραμμίζει στο NEWS 247, ότι παρ’ όλο που η πρόβλεψη για την Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ επισφαλής από τόσο νωρίς, «προβλέπονται αυξημένες συννεφιές μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη που θα συνοδεύονται από βροχές, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν τα κατά τόπους διαστήματα ηλιοφάνειας».
Ωστόσο, διαψεύδει τις ειδήσεις για χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά. «Με την σημερινή διάταξη των ατμοσφαιρικών στρωμάτων στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ένδειξη κακοκαιρίας στη χώρα».
Για την Κυριακή του Πάσχα πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος παραθέτει στατιστικά καιρού των τελευταίων 15 ετών: «Με βάση στατιστικά δεδομένα, μπορώ να πω ότι στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια, έβρεξε μόλις δύο φορές ανήμερα του Πάσχα και η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί το 2013. Στον αντίποδα, η μικρότερη ήταν το 2006 με 17 βαθμούς και αρκετή συννεφιά. Στη Θεσσαλονίκη, έβρεξε συνολικά τρεις φορές. Το 2013 σημειώθηκε άνοδος θερμοκρασίας, με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μικρότερη θερμοκρασία ήταν το 2006, με 16 βαθμούς και συννεφιά. Επιπλέον, το 2013 καταγράφτηκαν 34 βαθμοί Κελσίου σε Άργος, Καρδίτσα, Λεωνίδιο και 33 βαθμοί σε Ελευσίνα, Λαμία, Σέρρες. Το 2003 στα Τρίκαλα και την Κόνιτσα σημειώθηκαν 32 βαθμοί και σε Κοζάνη, Λάρισα, Σέρρες 30 βαθμοί. Αυτά τα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, μόνο κάποιες εκτιμήσεις».
Για τον καιρό μέχρι και τις 22/4 συγκεκριμένα, ο κ. Καντερές εκτιμά ότι: «Με βάση τους προγνωστικούς χάρτες των ευρωπαϊκών μετεωρολογικών κέντρων μεσοπρόθεσμων προβλέψεων και τις παρατηρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Ευρώπη από τις 11/4, ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα σημειώσει αρκετή ηλιοφάνεια, ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάνω από τις κανονικές τιμές. Η θερμότερη ημέρα αυτής της εβδομάδας θα είναι η Πέμπτη (28-30 βαθμούς Κελσίου). Καλός και ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με καλοτάξιδες θάλασσες σε όλη τη χώρα, αλλά και παροδικές συννεφιές. Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή (18-22/4) δεν προβλέπεται κακοκαιρία, ενώ το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, οι συννεφιές θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές, αλλά χωρίς κρύο».
«Το κόλπο είναι παλιό. Υπάρχουν site που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, με στόχο όσο το δυνατόν τα περισσότερα κλικ. Και τα κλικ σημαίνουν κέρδη για τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων. Πίσω όμως από τις ιστοσελίδες δεν βρίσκονται επιστήμονες, αλλά ιδιώτες, οι οποίοι απλά γνωρίζουν να διαβάζουν χάρτες ανέμων ή βροχοπτώσεων. Έτσι, δημιουργούν τις δικές τους προγνώσεις. Και ο κόσμος τις διαβάζει ή τις αναπαράγει, ακριβώς επειδή δεν έχει το γνωστικό υπόβαθρο να τις ερμηνεύσει ή επαληθεύσει. Οπότε και όλος ο κλάδος διασύρεται. Εύχομαι όμως οι απόπειρες αυτές να απομονωθούν εν καιρώ», θα πει στο NEWS 247, o συνεργάτης – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εισηγητής σεμιναρίων μετεωρολογίας, Νίκος Μαζαράκης.
Γιατί όμως «πουλάει» η είδηση της κακοκαιρίας και όχι της καλοκαιρίας; «Όπως συμβαίνει με τους σεισμούς, έτσι και με τον καιρό. Σκεφτείτε, πόσο πολύ πουλάει η είδηση ενός επικείμενου μεγάλου σεισμού! Μπορείτε να αναλογιστείτε πόσα views θα κάνει;».
Στον καιρικό κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη, εκτός από την επισφάλεια στις προγνώσεις μετά τις 5 ημέρες, δύσκολα προβλέπονται και οι βροχές. «Είναι φαινόμενο μικρής κλίμακας που δεν μπορεί να παρασταθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα με ακρίβεια και γίνεται έμμεσος προσδιορισμός. Τα περισσότερα λάθη παρατηρούνται σε θερμές περιόδους, κατά την άνοιξη ή το καλοκαίρι».
Και τελικά ποιες οι επίσημες ιστοσελίδες, στις οποίες μπορεί το αναγνωστικό κοινό να βασίσει την έγκυρη ενημέρωσή του, εκτός από τα δελτία ειδήσεων; «Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου που από το 1842 μέχρι και σήμερα, ασχολείται αποκλειστικά με τον καιρό με 330 κατά τόπους σταθμούς με live εικόνα. Επίσης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας».
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού τις προσεχείς ημέρες
Ο Τάσος Αρνιακός προβαίνει στην μέχρι στιγμής, ασφαλή καιρική πρόβλεψη, αφήνοντας υπονοούμενα για το «θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών»:
«Αυτή η εβδομάδα αυτή θα κυλήσει με καλοκαιρινές προδιαγραφές. Βασικά χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας, της λεγόμενης ‘Κουφής’, θα είναι η ανομβρία, η ηλιοφάνεια, οι μέτριοι άνεμοι μέχρι 5 μποφόρ στα πελάγη και κυρίως η πρόωρη ζέστη. Η θερμότητα που μας στέλνει η Αφρική θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο τοπικά σε κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές στους 30 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή δέκα βαθμούς πάνω από τους κανονικούς για μέσα Απριλίου».
Η εκτίμησή του για την τάση του καιρού το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη, που φέτος περιλαμβάνει και την Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εξής: «Μετά την εικοσαήμερη τουλάχιστο Απριλιάτικη καλοκαιρία στην νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ψυχρές μάζες που έχουν συσσωρευτεί στα δυτικά και βόρεια της Ηπείρου, θα προσπαθήσουν να κατηφορίσουν στη Μεσόγειο, παλεύοντας καθημερινά, με τις πιο ζεστές μάζες της Αφρικής που ανηφορίζουν, με πρόσκαιρες εκατέρωθεν νίκες. Έτσι θα υπάρξει μια φυσιολογική επιστροφή του καιρού στην άστατη εποχική κανονικότητα, με περισσότερες συννεφιές, ανοιξιάτικες βροχές και μπόρες, συνοδευόμενες όμως και από ηλιόλουστα διαλύματα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη και ο υδράργυρος θα περιοριστεί σε θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου».
Όσον αφορά τώρα τον επίμαχο καιρό της Κυριακής του Πάσχα, ο κ. Αρνιακός, καταλήγει με υπονοούμενα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα, για οποιαδήποτε έστω και απόπειρα εκτίμησης, αφού το ποσοστό επιτυχίας βρίσκεται κάτω του 50% και οι μετεωρολόγοι δεν είναι ‘παπατζήδες’. Όμως να μου το θυμηθείτε, μετά Πάσχα, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών, με απανωτούς καύσωνες και θερμοκρασίες, που θα φτάνουν τους 45-47 βαθμούς Κελσίου. Θα λιώσουμε. Όπως άλλωστε και πέρυσι!».
news247.gr