Ο νέος κορωνοϊός παρότι εμφανίστηκε ως ιός του αναπνευστικού, τελικά δεν αφήνει σχεδόν κανένα όργανο του σώματος αλώβητο. Ωστόσο μία από τις επιπλοκές του έχει αρχίσει να αναδύεται με ανησυχητικό ρυθμό και οι ειδικοί μιλούν πλέον για μια επαπειλούμενη δεύτερη πανδημία.
Η επιπλοκή αυτή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Έως πρότινος γνωρίζαμε ότι ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από αυτόν. Ωστόσο νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι μπορεί και να τον προκαλέσει σε ανθρώπους οι οποίοι ουδέποτε αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το σάκχαρό τους.
Για τους ειδικούς αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, ο διαβήτης ήταν η μάστιγα της σύγχρονης εποχής, με:
- 422 εκατομμύρια πάσχοντες σε όλο τον κόσμο
- 1,5 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο να οφείλονται άμεσα στον διαβήτη
- 2,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο να οφείλονται έμμεσα στο αυξημένο σάκχαρο (γλυκόζη)
Η προοπτική να επιδεινώνει ο κορωνοϊός τους αριθμούς αυτούς, είναι τρομακτική. «Όταν πρωτοείδα τα στοιχεία, νόμιζα ότι ήταν λάθος. Μου φαινόταν αδιανόητο να συμβαίνει αυτό», λέει στο Bloomberg ο Dr. Ziyad Al-Aly, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας & Ανάπτυξης στο Ιατρικό Κέντρο VA του Σαιντ Λούις, στο Μισούρι. «Χρειάστηκα λίγο χρόνο για να πειστώ».
Ο Dr. Al-Aly αι οι συνεργάτες του ήταν μία από τις πρώτες επιστημονικές ομάδες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 στην μεταβολική υγεία. Αναλύοντας στοιχεία από αμερικανικές βάσεις δεδομένων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ξεπερνούν την Covid-19 διατρέχουν κατά 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τους επόμενους 6 μήνες.
Πόσο κινδυνεύουμε
Η αύξηση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι αναπτύσσονται:
- 6,5 νέα περιστατικά διαβήτη σε κάθε 1.000 ασθενείς με Covid που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
- 37 νέα περιστατικά διαβήτη σε κάθε 1.000 ασθενείς που χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο
- Ακόμα περισσότερα περιστατικά διαβήτη στους ασθενείς με Covid που νοσηλεύθηκαν στην εντατική.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είχε προηγηθεί άλλη μελέτη, στη Βρετανία, που εξέτασε στοιχεία από 50.000 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο κίνδυνος να αναπτυχθεί διαβήτης αυξάνεται κατά 50% τις πρώτες 20 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.
Αν αναλογιστεί κανείς πόσους ανθρώπους έχει ως στιγμής αρρωστήσει ο κορωνοϊός, οι προαναφερθέντες κίνδυνοι αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Ήδη τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν υπερβεί παγκοσμίως τα 155 εκατομμύρια, με περισσότερα από 19 εκατομμύρια να είναι ενεργά. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Ορατός κίνδυνος
«Είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε ταυτόχρονη έξαρση δύο πανδημιών», λέει ο Dr. Francesco Rubino, επικεφαλής Μεταβολικής & Βαριατρικής Χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). Σε συνεργασία με τον καθηγητή Paul Zimmet, από το Πανεπιστήμιο Monash, στην Αυστραλία, ο Dr. Rubino δημιούργησε ένα παγκόσμιο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων διαβήτη που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Σχεδόν 500 γιατροί απ’ όλο τον κόσμο τροφοδοτούν ήδη με στοιχεί το μητρώο. Τα στοιχεία αφορούν:
- Τους παράγοντες κινδύνου
- Τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με Covid-19
- Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεών τους
- Τις θεραπείες που έκαναν
- Την πορεία της λοίμωξης που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός
Οι γιατροί ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του μητρώου θα μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει, καθώς και τους τρόπους πρόληψης του διαβήτη. Έως στιγμής έχουν αναφερθεί στο μητρώο 350 περιπτώσεις διαβήτη μετά από τη λοίμωξη Covid-19.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr