Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Ο πραγματικός λόγος που βάζουμε φλουρί μέσα στη βασιλόπιτα; Τι συμβολίζει και πως ξεκίνησε το έθιμο

Ο πραγματικός λόγος που βάζουμε φλουρί μέσα στη βασιλόπιτα; Τι συμβολίζει και πως ξεκίνησε το έθιμο

Φλουρί Βασιλόπιτας: Πρόκειται για ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Η ιστορία της κοπής της βασιλόπιτας είναι ένα έθιμο, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια στη Μικρά Ασία. Πιο συγκεκριμένα, έχει τις ρίζες του στην Καισαρεία από την περιοχή της Καπαδοκίας. Δηλαδή, την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου.

Φλουρί Βασιλόπιτας – Αληθινή ιστορία: Γιατί μπαίνει φλουρί στη Βασιλόπιτα

Κάποια μέρα, ένας τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν όλη τη νύχτα για να σώσει ο Θεός την πόλη.

Την επομένη, ο στρατηγός περικύκλωσε με στρατό την Καισαρεία. Έπειτα, ζήτησε να δει το Δεσπότη, απαιτώντας το χρυσάφι της πόλης, αλλά και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια.

Τότε, ο στρατηγός άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει ή ότι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει. Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και τα πρόσφεραν στο στρατηγό.

Φλουρί Βασιλόπιτας – Αληθινή ιστορία: Η αντίδραση του στρατηγού και το τέλος της ιστορίας

Ο στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης. Ο Δεσπότης, Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε. Μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα!

‘Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα . Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Δες επίσης

Πατροκτονία στην Εύβοια: Οι απολογίες των παιδιών και του γαμπρού του 66χρονου – Πώς έπλασαν την ιστορία για να ξεγελάσουν τις Αρχές

Μπορεί οι τρεις δράστες να πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του ...