Για τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και οδήγησαν στην απέλασή του από την Τουρκία, μίλησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος ταξίδεψε στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την καταχρηστική κίνηση της κράτησης του κ. Βαρυθυμιάδη, αλλά και για την παερεμπόδιση της επικοινωνίας του με υπάλληλο του ελληνικού προξενείου.
Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο OPEN, “από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε στείλει ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάβασή μας στην Παναγία Σουμελά ώστε να στηρίξουμε τον Πατριάρχη. Από το υπουργείο Εξωτερικών μας απάντησαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Ξεκινήσαμε μια αποστολή έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και η κα Μαρία Αντωνιάδου. Όταν φτάσαμε Κωνσταντινούπολη και πήγαμε να μας σφραγίσουν τη βίζα για να μας δεχτούν στη χώρα, οι υπόλοιποι πέρασαν και σε εμένα είπαν να περιμένω. Ήρθε και με πήρε ένας αστυνομικός και μετά ήρθαν κι άλλοι δύο. Με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο μέχρι να φτιάξουν τον φάκελο και καταλήξαμε να μου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και μετά στο κρατητήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν μου εξήγησαν κάτι. Απλώς είπαν ότι για τη χώρα εγώ είμαι ανεπιθύμητος. Αυτό το έμαθα από το Προξενείο, έπειτα από 5-6 ώρες. Οι μοναδικές φορές που έχω πάει εγώ στην Τουρκία και την Τραπεζούντα είναι όταν έχει κάνει ο Πατριάρχης τη λειτουργία. Δεν έχουμε άλλες συναλλαγές ή ακτιβιστικές δράσεις για να δημιουργούμε προβλήματα. Θεωρούμε ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι η ενόχληση που έχουν στην Τουρκία από το 2019 όταν η Παμποντιακή έκανε ένα συνέδριο μαζί με την ΚΕΔΕ, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων για τη Γενοκτονία των Ποντίων και την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Πρωθυπουργός. Κι εκείνες τις ημέρες είχαν κάνει κάποια φραστικά επεισόδια. Και από τότε πιστεύω έχουμε μπει στη λίστα… Το ζήτημα είναι πολιτικό, όχι προσωπικό θεωρώ προς το πρόσωπό μου ως Βαρυθυμιάδης…”.Όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρυθυμιάδης, “η Τουρκία βλέπει ότι και μέσα στην ίδια τη χώρα υπάρχουν φωνές που μιλούν για τη Γενοκτονία, αλλά εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πήγαμε γι’ αυτόν τον σκοπό. Θεωρώ όμως ότι η Τουρκία μετά το συνέδριο και τις δηλώσεις Μπάιντεν και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όλα παίρνουν διαφορετική τροπή και προσπαθεί να δημιουργήσει μια άμυνα με λάθος τρόπο. Δεν μπορεί να έρχεται κάθε Τούρκος αξιωματούχος να αλωνίζει στη Θράκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή χωρίς να τους ενοχλεί κανείς… Το θέμα είναι οι χειρισμοί που γίνονται από την ελληνική πλευρά”.
Σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των Τούρκων ο κ. Βαρυθυμιάδης τόνισε ότι “δεν θέλω να το σχολιάσω. Υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Μπορεί η συμπεριφορά τους να ήταν λίγο σκληρή αλλά αυτό εμένα δεν με ενοχλεί”.
enikos