«Φύλλο και φτερό» κάνουν οι αρχές το Club 22, το νυχτερινό μαγαζί στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, από όπου αρκετοί ανήλικοι βγήκαν σε λιπόθυμη κατάσταση μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός των άλλων, ελέγχονται και οι φιάλες των ποτών που καταναλώθηκαν, όπως και η ποιότητά τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για τις λεγόμενες «μπόμπες».
Τι είναι όμως τα ποτά «μπόμπες», ποιες ουσίες περιέχουν και πόσο επικίνδυνα είναι;
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε τη δική του ανάλυση όσον αφορά στα αλκοολούχα ποτά, το πώς νοθεύονται, αλλά και τι μπορεί να προκαλέσουν σε έναν οργανισμό και ειδικότερα σε έναν εφηβικό.
Τι περιέχουν τα ποτά «μπόμπες»
«Αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη ποτό ‘μπόμπα’ παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια με μια πρώτη ύλη που ονομάζεται βιομηχανικό οινόπνευμα, το οποίο φυσικά είναι για άλλες χρήσεις, όπως είναι οι ιατρικές πράξεις. Το βιομηχανικό οινόπνευμα από την παραγωγή του περιέχει μεγάλες ποσότητες άλλων αλκοολούχων και άλλων τοξικών ουσιών, όπως μεθανόλη. Και αν χρησιμοποιηθεί σε παράνομα εργαστήρια για την παρασκευή ποτού, τότε αυτό ενέχει τον κίνδυνο της άμεσης τοξικής επίδρασης σε όποιον το καταναλώνει» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Θωμαΐδης.
«Οι μπόμπες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο»
«Αυτά τα ποτά είναι τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γιατί με μία σχετικά μέτρια κατανάλωση προκαλείται άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα με ιλίγγους, ζαλάδες, πονοκεφάλους, επίδραση στη νεφρική λειτουργία και στην ηπατική, αλλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες επηρεάζουν το οπτικό νεύρο και προκαλούν προσωρινή τύφλωση, προβλήματα στην όραση. Μπορεί επίσης να γίνει μόνιμη τύφλωση σε μεγαλύτερο ποσό και φυσικά μπορεί μετά να οδηγηθεί και ο άνθρωπος σε άσχημες καταστάσεις, όποιος δηλαδή καταναλώνει τέτοια ποτά» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Γενικά, οι τοξικές επιδράσεις ουσιών όπως η μεθανόλη έχουν και τον εξατομικευμένο παράγοντα. Δηλαδή δεν είναι όλοι οι οργανισμοί το ίδιο. Δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο. Έχει να κάνει και με το σωματικό βάρος και με την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και με την ευαισθησία που μπορεί να δείχνει κάποιος οργανισμός σε κάποιες ουσίες. Αλλά οι γενικές παρατηρήσεις αυτές που σας περιέγραψα αφορούν τον μέσο πληθυσμό. Δηλαδή αυτό που έχει παρατηρηθεί στους περισσότερους, με ένα ποτό δύσκολο να πάθει κάποιος τύφλωση, αλλά σίγουρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για άλλες ας πούμε παρενέργειες, όπως εμετούς (…). Το πρόβλημα όμως, με τα ποτά ‘μπόμπες’ είναι ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο. Διότι, η τοξικότητα της μεθανόλης, η οποία δεν εμφανίζεται άμεσα, κάνει 12 ώρες να εμφανίσει πλήρως το φάσμα των τοξικών επιδράσεων», εξήγησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Αναφορικά τώρα με το πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ποτό που πίνουμε από την πρώτη γουλιά είναι νοθευμένο, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, έδωσε της εξής απάντηση:
«Δυστυχώς δεν θα το καταλάβετε παρά μόνο αν είστε καταναλωτής συγκεκριμένης μάρκας, συγκεκριμένου ποτού, που σημαίνει ότι έχετε κάποια εμπειρία σε αυτό και είστε μεγάλος άνθρωπος, δηλαδή ενήλικας.
Οι νεαροί και τα παιδιά δεν πρόκειται να το καταλάβουν γιατί συνήθως αυτά τα ποτά αναμειγνύονται με χυμούς, αναψυκτικά και άλλα και δίνονται με μορφή, σφηνάκια ή οτιδήποτε άλλο. Και δεν είναι εύκολο ένας μη ας πούμε έμπειρος να τα αναγνωρίσει».
«Οι ηλικίες αυτές που έχουν εκτεθεί, αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές. Δηλαδή κακώς είχαν αλκοόλ. Αυτό είναι το πρώτο αδίκημα. Και βέβαια εδώ η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί αυτό το πλαίσιο, γιατί όλο και περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον έλεγχο», κατέληξε.
Το ηχητικό της συνέντευξης: