Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Οι μεταλλάξεις και η διασπορά του κορωνοϊού τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς -Συναγερμός για πιθανό 3ο κύμα

Οι μεταλλάξεις και η διασπορά του κορωνοϊού τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς -Συναγερμός για πιθανό 3ο κύμα

Υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, καθώς έχει σημάνει συναγερμός μετά την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική.

Σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, που στην Ελλάδα αυξάνονται πλέον τα κρούσματα, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού και ο δείκτης Rt έχει ανέβει πλέον πάνω από την μονάδα.

Χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.
Κορωνοϊός: Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία -Εισαγωγές, μεταλλάξεις, μεταδοτικότητα
Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδότικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.

Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Το τρίτο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό πως υπήρξαν δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ωστόσο εντοπίστηκε και κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς ειδικοί τονίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.
O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».

Ο καθηγητής ωστόσο, σημείωσε πως «και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους».

Οπως είπε επίσης, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Προς το παρόν, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.

 

Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που υπάρχει για την μετάλλαξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των αντισωμάτων».

Σύψας: Αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, πάμε σε εποχές Ουχάν
Το πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα χθες στον ΣΚΑΪ.

«Εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Λινού: Το ότι δεν ξέρουμε πως μπήκε στη χώρα η μετάλλαξη, σημαίνει παραπάνω κρούσματα
Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών που αναητούν τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στην χώρα.

«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς (μετά το άνοιγμα στα σχολεία)».

Κορωνοϊός: 543 κρούσματα, 248 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι
Χθες καταγράφηκαν 543 κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που δείχνει μικρός, ωστόσο έγιναν ελάχιστα τεστ, κάτι που κάνει τον αριθμό αυτό ανησυχητικό. Τα τεστ ανέρχονται σε περίπου 10.000 από το τελευταίο 24ωρο καταγραφής. Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική, καθώς εντοπίστηκαν 260, ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαϊα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14.

Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν ελάχιστα σε 248, με 33 πολίτες ωστόσο να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

 

Δες επίσης

Υποχώρησαν οι τιμές ρεύματος και οι ρύποι στην Ευρώπη το 2024 – Ακριβότερη του μέσου όρου η Ελλάδα

Σημαντική μείωση της τάξης του 16% σημείωσαν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη το 2024, όπως ...