Πόσοι από εμάς έχουμε περάσει ατελείωτα βράδια στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, με την ελπίδα πως ίσως αν κρατήσουμε λίγο ακόμη τα μάτια μας κλειστά, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε δύο με τρεις ώρες ξεκούρασης, πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Πόσοι έχουμε ξυπνήσει ώρες πριν το καθιερωμένο, πρωινό εγερτήριο, για να συνειδητοποιήσουμε πως τελικά δεν θα κοιμόμασταν άλλο;
Ο καθένας μας έχει να αφηγηθεί ένα τέτοιο… εφιαλτικό σενάριο, στο οποίο έχασε τον ύπνο του ή δεν μπορούσε να τον απολαύσει όσο θα ήθελε. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που έχει διαπιστωθεί πως ο μέσος όρος ύπνου για έναν ενήλικα έχει μειωθεί περίπου δύο ώρες από τις απαιτούμενες οκτώ που χρειάζεται ο οργανισμός, σίγουρα αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα αυπνίας ή απλώς, ξυπνούν κουρασμένοι.
Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή με τους κοινούς παράγοντες που μεταβάλλουν την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Σε μία καθημερινότητα που έχουμε συνηθίσει να είμαστε 24/7 online, πολλοί αρνούμαστε να αφήσουμε το smartphone ή το tablet από τα χέρια τους, ακόμη και όταν έχει έρθει η ώρα για όνειρα γλυκά. Υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που αποδεικνύουν πως η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μπλε φως το οθονών. Αφήνοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός του υπνοδωματίου και αντικαθιστώντας το ασταμάτητο scrolling στο smartphone με το διάβασμα ενός βιβλίου ή με ένα σύντομο meditation, θα προετοιμάσουμε το μυαλό και το σώμα μας για έναν απολαυστικό ύπνο.
Ελλιπής σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα
Η σωματική δραστηριότητα είναι βασικό πυλώνας για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε. Αν είμαστε δραστήριοι κατά της διάρκειας της ημέρας και το σώμα μας κουράζεται, είναι πιο εύκολο να αφεθούμε και να κοιμηθούμε το βράδυ. Ωστόσο, κάποιες μέθοδοι γυμναστικής που αυξάνουν αρκετά τον καρδιακό ρυθμό μπορεί να μας προκαλέσουν έντονη νευρικότητα, η οποία διαρκεί ακόμη και αφού έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι, γεγονός που εμποδίζει τον ύπνο μας. Μεταφέροντας λίγο νωρίτερα την προπόνησή από την ώρα που συνηθίζουμε, το σώμα και ο οργανισμός μας θα έχουν χαλαρώσει μέχρι τη στιγμή που θα έχει έρθει η ώρα να πάμε για ύπνο.
Στρες, ψυχολογική πίεση και έντονο άγχος
Στρες, άγχος, επίμονες σκέψεις και ψυχολογική πίεση είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να χάσουμε τον ύπνο μας. Πολλές φορές, η ένταση και το στρες που συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μετατραπούν σε υπερένταση τις βραδινές ώρες και έτσι, να μην μπορούμε να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζουμε τον ύπνο που χρειαζόμαστε για να ανακάμψει το μυαλό, να δυσκολευόμαστε το επόμενο πρωί να συγκεντρωθούμε και να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι. Πώς θα το ξεπεράσουμε; Αφιερώνοντας λίγα λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο σε ένα χαλαρωτικό meditation, εντάσσοντας μία μορφή άσκησης στην καθημερινότητα που μας βοηθά να εκτονώσουμε την ένταση.
Τροφές και ροφήματα που δυσκολεύουν τον ύπνο
Αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και δεν βρίσκουμε την αιτία, καλό θα ήταν να… ψάξουμε για αυτή στα γεύματα που καταναλώνουμε πριν πέσουμε για ύπνο. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και διεγείρουν το νευρικό σύστημα, αλκοολούχα ποτά, πικάντικες τροφές που προκαλούν δυσπεψία, όπως και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, καλό είναι να τα αποφεύγουμε 2 με 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Αντίθετα, ένα ζεστό χαμομήλι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ακτινίδια και η βρώμη είναι τροφές που έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας, προκαλώντας τις απαραίτητες διεργασίες στο εσωτερικό του οργανισμού, οι οποίες προάγουν την υπνηλία και μας βοηθούν αν χαλαρώσουμε.
Δύο προβλήματα ύπνου που χαλάνε τον ύπνο μας
Τα power naps που καταλήγουν να διαρκούν δύο ώρες είναι μία συνήθεια που μπορεί να ξεκουρδίσει το ρολόι του οργανισμού και εν τέλει να επηρεάσει τον ύπνο μας. Ένας μεσημεριανό υπνάκος μπορεί να μας ξεκουράζει, όμως, μειώνει σημαντικά τις ώρες που κοιμόμαστε, επηρεάζοντας και την ικανότητα του οργανισμού να ανακάμψει. Όπως και να έχει, αν αισθανόμαστε έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε μήπως αντιμετωπίζουμε κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο μας. Επίσης, αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε δεν πρέπει να παραμένουμε πεισματικά ξαπλωμένοι με τα μάτια κλειστά, αλλά να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και να ακολουθούμε μία χαλαρωτική δραστηριότητα.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που σε επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και συνεπώς, την ποιότητα ζωής μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν δεν απολαμβάνουμε τον βραδινό μας ύπνο ή αν αισθανόμαστε πως δεν μας ξεκουράζει, να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνουμε σωστά μέσα στην ημέρα και απορυθμίζουμε άθελά μας το βιολογικό μας ρολόι.
Πηγή: in.gr