Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Οι προτάσεις του Ευθύμη Λέκκα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Φαρκαδόνας – Τι είπε στην ομιλία του

Οι προτάσεις του Ευθύμη Λέκκα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Φαρκαδόνας – Τι είπε στην ομιλία του

Το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Φαρκαδόνα με μεγάλη επιτυχία και έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου,διάλεξη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας,Ευθύμη Λέκκα με τα εξής θέματα:”Η Φαρκαδόνα στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης” και “Τρόποι άμεσης θωράκισης και διαχείρισης των υδάτων”.Τη συζήτηση άνοιξε με καλωσόρισμα το μέλος της Κίνησης, Χρήστος Κουρσοβίτης.Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Φαρκαδόνιος Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας,ο οποίος προλογίζοντας τον κ.Λέκκα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για του για την έντονη καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων και διερωτήθηκε αν υπάρχει σχεδιασμός για την περιοχή της Φαρκαδόνας που να περιλαμβάνει δέσμη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ,ωριμότητα και πηγές χρηματοδότησης. Ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η Διαβούλευση της μελέτης κινδύνων πλημμύρας της Θεσσαλίας και ζήτησε να παρέμβει ο Δήμος με τις προτάσεις του εστιασμένες στη Φαρκαδόνα. Επίσης τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης της περιοχής και να αποτελέσει η πλημμύρα ευκαιρία για την ανάκαμψη της περιοχής αναφέροντας ως  χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καλαμάτα μετά τους σεισμούς.
Ακολούθως, ο κ. Λέκκας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως πρώτο και κύριο μέλημα της πολιτείας όφειλε να είναι η απομάκρυνση των συντριμμάτων, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη και σήμερα, δέκα μήνες μετά την πλημμύρα, όπως διαπίστωσε κι ο ίδιος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του προβλήματος, καθώς ο κάμπος της Θεσσαλίας δημιουργήθηκε και έγινε εύφορος εξαιτίας των πλημμυρών που εκδηλώνονται ιστορικά κάθε 400-500 χρόνια.. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την πολιτεία αλλά διαχειρίσιμο παραγωγικό στοιχείο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων τύπου “Daniel” ,που μαρτυρούν την κλιματική κρίση. Συνακόλουθα υπογράμμισε πως η περιοχή της Φαρκαδόνας είναι κομβικό σημείο και άρα χρειάζεται ένα βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου και θωράκισης της περιοχής με απαραίτητη προϋπόθεση τη γνώση του οικονομικού κόστους και των επιπτώσεων των παρεμβάσεων καθώς αυτές οφείλουν να είναι συμβατές με τη φύση. Επιπλέον ανέφερε την ανάγκη ενίσχυσης και αποκατάστασης των υπαρχόντων αναχωμάτων, ελέγχου τρωτότητας της περιοχής αλλά και διερεύνησης του ενδεχομένου μετεγκατάστασης γειτονιών ή χωριών. Τέλος, δήλωσε προβληματισμένος για τον τρόπο που η χώρα διαχειρίζεται τέτοιου είδους φαινόμενα. Μετά την ομιλία του κ. Λέκκα ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους πολίτες. Βάσει των λεγομένων τόσο του κ. Λέκκα όσο και του κ. Χλύκα , διεξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα, τα οποία ορίζουν και το πλάνο κινητοποιήσεων της Κίνησης Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας:
– Διεκδίκηση των αυτονόητων που είναι η ανασύσταση και ενίσχυση των αναχωμάτων και ο καθαρισμός των κοιτών των ποταμών ως βραχυπρόθεσμο σχέδιο αποφυγής κινδύνου.
– Κατάρτιση σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής με καθορισμό μέτρων ανάκαμψης, χρηματοδοτικών εργαλείων και ωριμότητα, με έτοιμες μελέτες, ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στη Διαβούλευση της μελέτης κινδύνων πλημμύρας Θεσσαλίας με ουσιαστικές προτάσεις εστιασμένες στην περιοχή της Φαρκαδόνας.
Η συνάντηση αυτή έδωσε νέα πνοή στον αγώνα της Κίνησης αλλά ταυτόχρονα αναζωπύρωσε την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον της περιοχής, καθώς η επιστημονική παρέμβαση των ομιλητών επιβεβαίωσε τους φόβους των κατοίκων.

Δες επίσης

Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων: Στα ύψη και πάλι το CLAWBACK

Πριν ένα μήνα ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε πως το Clawback των εργαστηρίων για τον Αύγουστο ...