Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Ολλανδός αρχαιολόγος: Ο Παρθενώνας είναι γνωστός με λάθος όνομα

Ολλανδός αρχαιολόγος: Ο Παρθενώνας είναι γνωστός με λάθος όνομα

Ο Παρθενώνας ήταν ένας μικρότερος και πιο παλιός ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερέχθειο.
Aνατροπές επιφυλάσσει η επιστημονική έρευνα σε σχέση με το όνομα του Παρθενώνας, σύμφωνα με έρευνα του Ολλανδού αρχαιολόγου Γιάνικ Φαν Ρουκχούιζεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Archaelogy» και στην ολλανδική έκδοση του «National Geographic», αφού, όπως υποστηρίζεται, ο Παρθενώνας έμεινε γνωστός στο πέρασμα των αιώνων με λάθος όνομα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι αρχαίοι Ελληνες αποκαλούσαν τον ναό «Εκατόμπεδο», που σημαίνει ναός μήκους εκατό πόδων. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι ο Παρθενώνας ήταν ένας μικρότερος και πιο παλιός ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερέχθειο.

Σε ό,τι αφορά τον ναό που θεωρεί τον «πραγματικό» Παρθενώνα, ο Ρουκχούιζεν σημειώνει ότι μάλλον πήρε το όνομα του από τις γνωστές Καρυάτιδες του Ερεχθείου. «Είναι λογικό οι Ελληνες της αρχαίας εποχής να αποκαλούσαν τον ναό αυτό Παρθενώνα ή, αλλιώς, “οίκο των παρθένων”» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρουν οι Ελληνες αρχαιολόγοι
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται οι επιστήμονες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, «το αρχαιότερο σημαντικό οικοδόμημα στην Ακρόπολη είναι το λεγόμενο Εκατόμπεδον ή Εκατόμπεδος νεώς (δηλαδή μήκους 100 ποδών, ονομασία γνωστή από επιγραφή που αναφέρεται στη διαρρύθμιση του ιερού), κτισμένο πιθανόν στη θέση του κλασικού Παρθενώνα. Από τα θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών από πωρόλιθο που αποκαλύφθηκαν στα νότια και τα ανατολικά του Παρθενώνα, συνάγεται ότι ήταν δωρικός περίπτερος ναός.

Ο ναός αυτός ήταν ίσως αφιερωμένος στην πολεμική υπόσταση της θεάς, στην πρόμαχο της πόλης Αθηνά Παρθένο. Σε αυτόν αποδίδεται το μεγάλο, πώρινο αέτωμα με τα λιοντάρια που κατασπαράζουν έναν ταύρο και πλαισιώνονται από δύο παραστάσεις: από τη μια τον Ηρακλή που παλεύει με τον θαλάσσιο δαίμονα Τρίτωνα και από την άλλη τον λεγόμενο Τρισώματο δαίμονα, που κρατεί στα χέρια του τα σύμβολα των τριών στοιχείων της φύσης, του νερού, της φωτιάς και του αέρα».
ethnos

Δες επίσης

Πατροκτονία στην Εύβοια: Οι απολογίες των παιδιών και του γαμπρού του 66χρονου – Πώς έπλασαν την ιστορία για να ξεγελάσουν τις Αρχές

Μπορεί οι τρεις δράστες να πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του ...