Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Ολο και περισσότεροι Τρικαλινοί αποποιούνται την κληρονομιά του …μακαρίτη

Ολο και περισσότεροι Τρικαλινοί αποποιούνται την κληρονομιά του …μακαρίτη

Ολο και περισσότεροι Τρικαλινοί αποοποιούνται της κληρονομιάς που τους αφήνουν συγγενικά τους πρόσωπα.
Το κίνημα «δεν κληρονομώ» διογκλωνεται καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι κληρονόμοι, υπό το βάρος των φόρων, των χρεών και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις περιουσίες, αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά προχωρώντας σε αποποίησή της.
Για παράδειγμα στο νομό Τρικάλων το 2015 είχαν αποποιηιθεί της κληρονομιας 432 ενώ το 2016 αυξήθηκαν κατά 223 φρ΄λανοντας τους 655

Τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είναι αποκαλυπτικά. Το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που κατατέθηκαν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκτινάχθηκαν στις 54.422, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2015 και κατά 86,4% σε σύγκριση με το 2013.

Πολλοί όχι μόνο φοβούνται να κληρονομήσουν αλλά και το απεύχονται, αφού οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι θανόντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι φόροι και οι οφειλές που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για τον λόγο αυτόν επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν. Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιάς με βάση τα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία της χώρας ανήλθαν το 2016 σε 54.422, από 45.628 που ήταν το 2015 και 29.199 που ήταν το 2013. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86,4%, κυρίως μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα από πέρυσι οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ μετά την κατάργηση της έκπτωσης 20%.

Πιθανή λύση
Μια λύση που θα μπορούσε να ανακόψει το κύμα αποποίησης κληρονομιάς είναι η ενεργοποίηση νομοθετικής διάταξης του 2014 που επιτρέπει την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με… ακίνητο. Μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς.

Η δήλωση για μη αποδοχή γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου ειρηνοδικείου, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση και του λόγου της κληρονομιάς.

Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος. Η αποποίηση αναφέρεται στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μέρος αυτής.

Δες επίσης

Αμεσο αίτημα του Δ. Τρικκαίων – Από Δευτέρα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για επισήμανση της κατάστασης μετά την κακοκαιρία

Κλιμάκια με προσωπικό του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 στα χωριά ...

Αφήστε μια απάντηση