Την παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
Μια συνολική αναπτυξιακή ατζέντα που θα αναβαθμίσει τον επιμελητηριακό θεσμό παρουσίασε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος αποσπώντας τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου.
Ο κ. Γιαγιάκος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα
όπως η έλλειψη ρευστότητας, τα οποία, όπως τόνισε, «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, τότε σύντομα δεν θα μπορούμε καν να μιλάμε για επιχειρηματικότητα αφού δεν θα υπάρχει αύριο για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω συρρίκνωσή τους θα οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση» παρουσίασε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται ένας συντονισμός δράσης της Κεντρικής Ένωσης και των Επιμελητηρίων προκειμένου να είμαστε περισσότερο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Για να πείσουμε ή ακόμη και να αναγκάσουμε την κεντρική εξουσία για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όχι με αποσπασματικές ενέργειες αλλά με ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα για να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει την πραγματική οικονομία».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων υπογράμμισε: «Παράλληλα με τις διεκδικήσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές αφού συνδέονται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τα Επιμελητήρια έχουν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως σύμβουλοι της Πολιτείας και δομές ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα έργο το οποίο δεν πρέπει να εκχωρήσουμε σ’ άλλους. Είναι δική μας υπόθεση αφού είμαστε θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας αλλά και είναι δική μας ανάγκη μιας και εμείς, ως ζωντανά κύτταρα της επιχειρηματικότητας γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιες προτάσεις και ποιες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα καθιστά τα Επιμελητήρια βασικούς φορείς κατάθεσης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο την εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Συντονιστικό ρόλο, σ’ αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να έχει η Κεντρική Ένωση, στηρίζοντας αυτές τις προτάσεις που μπορούν να αποβούν καθοριστικές για την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας».
Αμέσως, μετά ο κ. Γιαγιάκος μίλησε για τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Επιμελητήριο Τρικάλων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου που είναι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίησή του αλλά και ο τουρισμός λόγω των Μετεώρων και του ορεινού όγκου. Συνεχίζοντας τόνισε: «προχωρήσαμε στην ίδρυση δύο νέων τμημάτων πέρα από τα τρία τμήματα που υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει το κάθε Επιμελητήριο. Ιδρύσαμε το Αγροτικό Τμήμα και το Τουριστικό Τμήμα. Και το κάναμε όχι για να τα έχουμε αλλά γιατί μέσω αυτών προωθήσαμε μια σειρά δράσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων αναφέρθηκε επιγραμματικά σε αυτές τις δράσεις.
Τέλος ο κ. Γιαγιάκος παρουσίασε στο σώμα της γενικής συνέλευσης την ολοκληρωμένη πρόταση του Επιμελητηρίου για τον απόδημο ελληνισμό, αναφέροντας: «αξιοποιώντας την ψηφιακή δομή του Επιμελητηρίου, καταγράφουμε απόδημους Έλληνες από 140 χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Έλληνες, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας με τη δική μας επιχειρηματικότητα γιατί πάνω απ’ όλα, το θεωρούμε χρέος μας να έρθουμε σε επαφή και να αναδείξουμε τους απόδημους που αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο του ελληνισμού διότι με τις διασυνδέσεις, τις γνωριμίες, τις επαφές, το κύρος των Ελλήνων της διασποράς μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα για την προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.
Ήδη στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας έχουν ανταποκριθεί αρκετές πρεσβείες και φορείς, πάνω από 1.000 ομογενειακές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και ήδη έχει υιοθετηθεί από δέκα περίπου Επιμελητήρια ενώ προσδοκούμε στην ανταπόκριση όλων των Επιμελητηρίων.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνικού ενδιαφέροντος και απαιτείται η συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων».
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ζήτησε τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων όλης της χώρας προκειμένου μέσω του Επιμελητηρίου Τρικάλων να ολοκληρωθεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν αναληφθεί ποτέ για τον απόδημο ελληνισμό.