Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Όπισθεν από το υπουργείο Παιδείας για εισακτέους και πέμπτο μάθημα

Όπισθεν από το υπουργείο Παιδείας για εισακτέους και πέμπτο μάθημα

Tέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που φέτος θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βάζει το υπουργείο Παιδείας αυξάνοντας και πάλι τον αριθμό των εισακτέων προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων.

H μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις
H μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις

Στο μεταξύ όμως υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν τεράστιο… αλαλούμ με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις τους -περί δυνατότητας για πέμπτο μάθημα- τις οποίες άλλαξαν μέσα σε δύο ημέρες με… εντυπωσιακό ρυθμό παρότι όλοι γνωρίζουν πως οι πειραματισμοί με τις Πανελλαδικές και την αγωνία 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους δεν επιτρέπονται και μάλιστα δύο μήνες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Τελικά χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να γνωρίζουν οι μαθητές τι έχουν να περιμένουν φέτος. Ετσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι:

• H μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ. στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων).

• Συνεπώς στις αρχικά 69.490 θέσεις θα προστεθούν ακόμη 500 και άρα φέτος οι εισακτέοι στα ΑΕΙ θα είναι συνολικά 69.990. Τις λεπτομέρειες, πώς, δηλαδή, θα κατανεμηθούν οι επιπλέον θέσεις και σε ποιες ακριβώς σχολές, θα τις ανακοινώσει το υπουργείο τις επόμενες ημέρες προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν πλήρη ενημέρωση.

• Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά και τις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο στο μάθημα ή στα μαθήματα που θα «χάσουν» στις κανονικές εξετάσεις του Ιουνίου.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να γνωρίζουν οι μαθητές τι έχουν να περιμένουν φέτος
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να γνωρίζουν οι μαθητές τι έχουν να περιμένουν φέτος

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτήν την ανακοίνωση από την πλευρά του κ. Γαβρόγλου, την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής προκάλεσε «χάος» με τις δηλώσεις του, αφού είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους υποψήφιους το επιθυμούν -και δεν το έκαναν το προηγούμενο διάστημα- να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες σχολές των ΑΕΙ.

Τις πήρε πίσω
Βεβαίως προτού «αλέκτορα φωνήσαι» ο κ. Παντής πήρε πίσω τις δηλώσεις του (προφανώς υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπήρξαν) εκθέτοντας όμως σοβαρά την αξιοπιστία του υπουργείου Παιδείας. Επειτα από αυτά το υπουργείο εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την αύξηση των εισακτέων, στην οποία ανέφερε επίσης ότι το θέμα αυτό «αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκό. Μετά τη σημερινή απόφαση, το υπουργείο θεωρεί ότι τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και τη σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των οικογενειών τους και ότι δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος».

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι και πάλι κάποιοι, όπως οι γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων, δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του υπουργείου για αύξηση των εισακτέων και -όπως ήταν αναμενόμενο- ζητούν ο επιμερισμός της μείωσης των θέσεων εισακτέων να αφορά σε βάθος πενταετίας ώστε να αφομοιωθεί ισόρροπα και να έχει εφαρμογή από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του επόμενου έτους ώστε να είναι έγκαιρα γνωστές οι κατανομές των θέσεων και να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα αναστάτωσης και απογοήτευσης των φετινών υποψηφίων, όπως αυτό έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωση των δραστικών μειώσεων μόλις δύο μήνες πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πάντως οι διαμαρτυρίες για τις επιμέρους και ξαφνικές αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές δεν έχουν τέλος. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδος, οι πειραματισμοί της τελευταίας στιγμής δημιουργούν προβλήματα στους μαθητές και γι’ αυτό ζητεί:

• Nα μη γίνουν πρώτα οι ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά οι Πανελλαδικές, όπως ήδη έχει αποφασιστεί.

• Να μην αλλάξει για φέτος ο αριθμός των εισακτέων στις υψηλόβαθμες σχολές.

• Να μπορούν οι μαθητές να κατοχυρώνουν βαθμολογία μαθημάτων στις επαναληπτικές και να μη δίνουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Για προχειρότητα και σύγχυση κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας η ΝΔ και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οπως τονίζει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο τροποποιεί επανειλημμένως τον αριθμό των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης, ενώ αμφιλεγόμενες είναι και οι επαναληπτικές εξετάσεις ως προς τον χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους μαθητές».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
«Τελειώνει η βιομηχανία των δήθεν άρρωστων υποψηφίων»

Να βάλει τέλος στη «βιομηχανία των δήθεν άρρωστων υποψηφίων» κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην αδικούνται οι μαθητές που πραγματικά αντιμετωπίζουν ξαφνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε χθες στο «Εθνος» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, «προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό αποφασίσαμε ότι στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο οι υποψήφιοι υποχρεωτικά θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα. Πιστεύω ότι αυτό είναι παιδαγωγικά σωστό και ταυτόχρονα θα αποτρέπονται οι «κομπίνες» με τα ψεύτικα ιατρικά πιστοποιητικά και τις αιφνίδιες… ασθένειες εκατοντάδων υποψηφίων».

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τις επαναληπτικές εξετάσεις, καθώς θα οριστεί ένα ειδικό ποσοστό εισαγωγής και γι’ αυτήν την κατηγορία υποψηφίων που θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι προκειμένου να εισαχθούν θα πρέπει να κατακτήσουν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ βαθμό ίσο με τον βαθμό των υποψηφίων που θα εξεταστούν στις «κανονικές» Πανελλαδικές του Ιουνίου.

Τέλος, νέες ρυθμίσεις αναμένονται και για τις μετεγγραφές των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ, καθώς και αυτό το ζήτημα αποτελεί «πληγή» για τα Ιδρύματα, τα οποία φορτώνονται κάθε χρόνο με επιπλέον φοιτητές τους οποίους δεν είχαν υπολογίσει.

ethnos/ΝΙΚΟΛ ΤΡΙΓΚΑ

Δες επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2024: Σήμερα η πρώτη μεγάλη πληρωμή – Πότε είναι οι επόμενες

Σήμερα, Δεύτερα 23 Δεκεμβρίου 2024, ξεκινά η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025, ...

Αφήστε μια απάντηση