Η εμπειρία του χωρισμού των γονιών διαμορφώνει τους ανθρώπους με τρόπους που δεν τους συνειδητοποιούν. Οι εμπειρίες που διέρχονται, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όλα αυτά αφήνουν το μοναδικό τους αποτύπωμα στη ψυχή των ανθρώπων, διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις τους και τη φιλοσοφία τους απέναντι στις σχέσεις.
Οι εμπειρίες αυτές οδηγούν στη διαμόρφωση κάποιων χαρακτηριστικών. Τα γνωρίσματα αυτά, δεν είναι κατ’ ανάγκη οικουμενικά, ούτε χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να παρατηρηθούν συχνά σε ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει κοινές εμπειρίες.
Τα 7 γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με χωρισμένους γονείς
- Ανεξαρτησία
- Ενσυναίσθηση
- Προσαρμοστικότητα
- Εκτιμούν την επικοινωνία
- Φόβος δέσμευσης
- Καταλαβαίνουν ότι όλα είναι προσωρινά
- Δύναμη
Ανεξαρτησία
Η ζωή με χωρισμένους γονείς συνεπάγεται την προσαρμογή του ατόμου σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, κανόνες και προσδοκίες.
Η κατάσταση αυτή είναι απαιτητική και συχνά σε μπερδεύει, όμως τα παιδιά χωρισμένων γονιών γίνονται ομολογουμένως πιο ευπροσάρμοστα και ανεξάρτητα από μικρή ηλικία.
Μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται την αλλαγή και πως ν’ αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά αυτό τους οδηγεί στο ν’ αποκτούν άλλο επίπεδο ανθεκτικότητας και αυτονομίας που τους ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του.
Η ανεξαρτησία είναι μία μοναδική δύναμη, που επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν απευθείας τις προκλήσεις της ζωής. Μπορεί όμως να τους γίνει και εμπόδιο, ειδικά στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων και της εμπιστοσύνης.
Όπως και όλα τα γνωρίσματα, η ανεξαρτησία δεν είναι από μόνη της «καλή» ή «κακή». Για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν βιώνοντας τον χωρισμό των γονιών, η ανεξαρτησία είναι κομμάτι της προσωπικότητας και των εμπειριών της παιδικής ηλικίας.
Ενσυναίσθηση
Οι άνθρωποι που, ως παιδιά, είδαν τους γονείς τους να χωρίζουν, έχουν ξεχωριστή ενσυναίσθηση. Η ικανότητά τους να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αποδίδεται στο γεγονός ότι πάντα διαμεσολαβούσαν προκειμένου να διατηρηθείς στο σπίτι τους η ηρεμία και έπρεπε να καταλάβουν και τις δύο πλευρές. Αυτό συχνά ωστόσο είχε ως συνέπεια οι ίδιοι να πιέζονται και να έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα.
Ο ρόλος του διαμεσολαβητή μαθαίνει στους ανθρώπους που έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους, τη βαθιά ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν τα συναισθήματα των άλλων.
Το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης, είναι τόσο καλό όσο και κακό, αφού από την μία τους βοηθά να διαμορφώνουν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους, όμως από την άλλη, είναι πολύ επιβαρυντικό για την ψυχική τους υγεία, αφού απορροφούν τα συναισθήματα των άλλων και νιώθουν βαθιά τα προβλήματά τους.
Γενικά ωστόσο, η ενσυναίσθηση εμπλουτίζει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων και τους βοηθά να χτίζουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.
Προσαρμοστικότητα
Τα παιδιά από χωρισμένους γονείς, μπορεί να έχουν μάθει να προσαρμόζονται σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, καθημερινότητες και συνήθειες και έχουν μάθει ν’ ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες.
Η ικανότητά τους αυτή, δεν περιορίζεται μόνο στην προσωπική τους ζωή, αλλά εκτείνεται και στην επαγγελματική τους ζωής, καθιστώντας τους πολύτιμους συνεργάτες, με υποδειγματική προσαρμοστικότητα και ευελιξία και εξαιρετική ικανότητα διαχείρισης των αλλαγών. Η ικανότητα προσαρμογής τους είναι η απόδειξη των αποθεμάτων ψυχικής δύναμης και της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται τις αντιξοότητες της ζωής, μία ικανότητα που τους εξυπηρετεί σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους.
Εκτιμούν την επικοινωνία
Η εμπειρία του χωρισμού των γονιών, κάνει τους ανθρώπους να δουν την αξία της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Τα παιδιά που βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους, βιώνουν από πρώτο χέρι το πως οι παρανοήσεις, τα υποθετικά σενάρια και η απουσία επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις σε διάλυση.
Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τον χωρισμό των γονιών τους, εκτιμούν ιδιαίτερα την επικοινωνία και την καλλιεργούν πολύ. Προσπαθούν πολύ να είναι σαφείς, ξεκάθαροι, ανοιχτοί και ειλικρινείς στις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους, στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν τις παγίδες και τα προβλήματα που βίωσαν από πρώτο χέρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταφέρνουν πάντα την τέλεια επικοινωνία, αλλά για αυτούς, η επικοινωνία είναι μία δεξιότητα που δεν παραμελούν ποτέ. Εστιάζουν σ’ αυτή και προσπαθούν να έχουν υγιείς, διαφανείς και ειλικρινείς σχέσεις στη ζωή τους.
Φόβος δέσμευσης
Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να στοιχειώνει τα άτομα που έχουν βιώσει τον χωρισμό των γονιών τους. Έχοντας δει τη σχέση των γονιών τους να διαλύεται, μπορεί ν’ αμφισβητούν όλες τις σχέσεις.
Αν και ο φόβος της δέσμευσης για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους, δεν είναι συνειδητός, μπορεί στην ενήλικη ζωή τους να καταλήγουν ν’ αποφεύγουν τις μακροχρόνιες σχέσεις, να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση για το χειρότερο σενάριο.
Σε περιπτώσεις όπως αυτή, οι άνθρωποι καλούνται να προσπαθήσουν μόνοι τους να ξεπεράσουν τον φόβο τους, να μάθουν να εμπιστεύονται χωρίς φόβο στις στενές, συντροφικές τους σχέσεις. Άλλωστε, οι σχέσεις και τα συναισθήματα είναι ένα ταξίδι που δεν σταματά ποτέ. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο χωρισμός των γονιών δεν χρειάζεται να στιγματίζει για πάντα τη ζωή τους. Φόβος της δέσμευσης στοιχειώνει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν βιώσει το διαζύγιο των γονιών στην παιδική ηλικία.
Καταλαβαίνουν ότι όλα είναι προσωρινά
Η εμπειρία ενός διαζυγίου είναι μία ισχυρή ένδειξη του πόσο γρήγορα μπορούν ν’ αλλάξουν όλα, ακόμη και όταν υπάρχει η αίσθηση του ακλόνητου και του σταθερού. Το διαζύγιο είναι για τα παιδιά ένα μάθημα για την παροδικότητα στη ζωή.
Τα παιδιά, μέσα από την εμπειρία του χωρισμού των γονιών τους, καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι ότι, οι άνθρωποι μπορεί ν’ αλλάζουν, το ίδιο και οι σχέσεις. Όσο αρνητικό και αν ακούγεται αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντίθετα, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να εκτιμούν το παρόν και τους ανθρώπους στη ζωή τους.
Η κατανόηση της παροδικότητας επίσης, ενισχύει την ψυχική αντοχή. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τον χωρισμό των γονιών τους είναι πάντα έτοιμη να διαχειριστούν τις αναποδιές και τα σκαμπαβάσματα της ζωής.
Δύναμη
Το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό για όσους έχουν μεγαλώσει με χωρισμένους γονείς, είναι τα απίστευτα αποθέματα δύναμης που έχουν αναπτύξει.
Έχουν περάσει από συναισθηματικές δοκιμασίες, έχουν δει τα καλά, τα άσχημα και τα πολύ άσχημα και, τα έχουν καταφέρει. Το ταξίδι τους, τους έχει κάνει πιο ανθεκτικούς και δυνατούς συναισθηματικά, παρότι οι ίδιοι μπορεί να μην το αναγνωρίζουν.
Έτσι, η μεγαλύτερή τους δύναμη, είναι η αντοχή τους. Έχουν αναπτύξει τόση δύναμη, ώστε είναι αρκετή να τους γεμίζει με αποφασιστικότητα, ικανότητα ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και χάρη σε αυτή καταφέρνουν να προοδεύουν, ανεξάρτητα από το τι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν.
Τελικές σκέψεις
H ζωή ως παιδί χωρισμένων γονιών επιφυλάσσει πολλές ιδιαιτερότητες και το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία εμπειρία που αφήνει το μοναδικό της αποτύπωμα στην καρδιά και την ψυχή του ατόμου.
Από την ανεξαρτησία μέχρι την ενσυναίσθηση και την προσαρμοστικότητα, τα χαρακτηριστικά που μαθαίνει ν’ αναπτύσσει ένα παιδί από τη στιγμή που οι γονείς του χωρίζουν, προέρχονται από την περίπλοκη αλληλεπίδραση των προσωπικών εμπειριών, των συναισθηματικών αποκρίσεων και των μαθημένων συμπεριφορών,
Το μεγαλύτερο μάθημα είναι η ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας που χαρακτηρίζει τα παιδιά μετά από το διαζύγιο των γονιών τους. Παρά τις όποιες αναστατώσεις και τις αλλαγές που βιώνουν, στο τέλος καταφέρνουν να βγουν δυνατότερα και ικανότερα/
enikos