Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)

Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)

Η «kedenews» έκανε ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλία. Και θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στη Λάρισα, στην Καλαμπάκα, στα Μετέωρα, που τα γνωρίζουν σε όλη τη Γη, αλλά και σε άγνωστα μονοπάτια που δεν τα ξέρουν ούτε οι ντόπιοι, καταλήγοντας στο σπήλαιο Θεόπετρας και στη λίμνη Κάρλα.

«Εναλλακτικός και πνευματικός τουρισμός για όλη την οικογένεια»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μάς περίμενε στην έδρα του στη Λάρισα. Οι θητείες του διαρκώς ανανεώνονται, καθώς το 2010, το 2014 και το 2019 κέρδισε τις εκλογικές μάχες και μάλιστα κάθε φορά με αυξημένο ποσοστό. Πριν από δέκα χρόνια 174.134 πολίτες τον εμπιστεύτηκαν, στη δεύτερη εκλογική διαδικασία -το 2014- εξασφάλισε 208.170 ψήφους, ενώ τον περασμένο Μάιο θριάμβευσε με 233.378 ψήφους και ποσοστό άνω του 55%!
Συνήθως τα πολιτικά στελέχη φθείρονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ωστόσο στην περίπτωση του Κώστα Αγοραστού υπάρχει ξεκάθαρη άνοδος της δημοφιλίας του, κι αυτό οφείλεται στο έργο του. Το θεσσαλικό οδικό δίκτυο έγινε ασφαλέστερο και αποδεικνύεται από τα στατιστικά ευρήματα. Οι παρεμβάσεις και βελτιώσεις, αισθητικές και πρακτικές, έχουν μειώσει την ταλαιπωρία των οδηγών και έχουν μεγιστοποιήσει την ασφάλεια.
Τα φανάρια της υπομονής σε σημεία που ήταν περιττά και ανούσια έγιναν κυκλικοί κόμβοι, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Η διαπλάτυνση και η βελτίωση των δρόμων, κάθε οδικού άξονα που συνδέει τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας με τα χωριά και τις κωμοπόλεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, με την περιφέρεια να επεμβαίνει αισθητικά παντού, ακόμη και εκεί που οι δήμοι κωλυσιεργούν, ακόμη και εκεί που οι τοποθεσίες είναι αχαρτογράφητες.

Ο πολυνίκης Περιφερειάρχης έκανε μία αναδρομή στο έργο του, μας αποκάλυψε το όραμά του και μας έκανε μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε για τον τόπο του, τα λόγια αγάπης που εξέφραζε διαρκώς για τη Θεσσαλία και η αναγνωρισιμότητα που ελάμβανε από τους κατοίκους.

-Κύριε Αγοραστέ, είστε δέκα χρόνια στην Περιφέρεια και καλώς εχόντων, κρίνοντας από την διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία σας, τα εκλογικά σας ποσοστά και τα έργα, είναι πολύ πιθανό να φτάσετε ακόμη και τα 20 χρόνια θητείας. Θέλετε να κάνετε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων σας;

Η Θεσσαλία την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Παρά την υποστελεχωμένη μας τεχνική υπηρεσία, καθώς θα έπρεπε να έχουμε πολλούς περισσότερους μηχανικούς για να υποστηρίξουν τη σειρά των έργων που γίνονται, προχωράμε με γοργούς και αποτελεσματικούς ρυθμούς και ολοκληρώνουμε με επιτυχία όλα τα μέτωπα που ανοίγουμε. Δεν υπάρχει τομέας πάνω στον οποίο να μην έχουμε κάνει μελέτη και στη συνέχεια έργο ανάπλασης ή βελτίωσης. Η Θεσσαλία έχει γίνει ασφαλέστερη οδικά για τον πεζό, τον μοτοσυκλετιστή και τον οδηγό αυτοκινήτου. Με τα έργα μας στη λίμνη Κάρλα έχουμε βελτιώσει μέχρι και το μικροκλίμα της περιοχής και έχουμε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Εκτελούμε επίσης ένα πρωτόγνωρο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης με στερέωση γεφυρών, επεμβάσεις στον Πηνειό και καθαρισμούς ρεμάτων που δεν είχαν καθαριστεί τα τελευταία 100 χρόνια.

Δεν έχει χαθεί ούτε μισό ευρώ από τις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και όλο το οικονομικό μας επιτελείο είναι άξιο συγχαρητηρίων και για τη διαχείριση και τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, καθώς τα έργα μας φαίνονται και είναι έργα ουσίας. Δεν έχουμε αδιαφορήσει για κανένα δήμο της Περιφέρειάς μας, υπάρχει οργανόγραμμα, το τηρούμε με ευλάβεια και συνεχίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση. Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουν γήπεδα όλα τα σχολεία, να γίνουν οικιστικές αναπλάσεις σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, δημιουργούμε λιμνοδεξαμενές, εκμεταλλευόμενοι την ξεχωριστή γεωλογία του τόπου μας, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη.
Η ανταπόκριση του κόσμου, ιδίως στις πρόσφατες εκλογές, είναι η απόδειξη ότι κάνουμε έργο και μάλιστα καινοτόμο.

-Η πρόσφατη εκλογική σας νίκη σημαίνει πως συνεχίζετε το έργο σας, άρα υπάρχουν και μελλοντικά πλάνα. Ποια είναι αυτά;

Για αρχή θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει. Τα έργα οδικής ασφάλειας αποτελούν για μας ιερή υποχρέωση. Ολοκληρώνουμε το επόμενο διάστημα τις διαδικασίες δημοπράτησης ενός σημαντικού οδικού έργου για τους Δήμους Τυρνάβου και Τεμπών και πιο συγκεκριμένα το τμήμα που συνδέει τον Αμπελώνα με τη Ροδιά και τους Γόννους. Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των εργασιών για τη βελτίωση του δρόμου Γόννοι – Ροδιά προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Αμπελώνα – Ροδιά – Γόννοι συνολικού μήκους 11 χλμ αποδίδουμε στους κατοίκους της περιοχής ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό άξονα. Τέτοιους άξονες έχουμε παραδώσει τα τελευταία χρόνια πάμπολλους. Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στον Αχελώο. Όταν ένα έργο βρίσκεται σε μη ολοκληρωμένο ποσοστό, τότε είναι επικίνδυνο σε περίπτωση μίας φυσικής καταστροφής. Ο Ταυρωπός και η Λίμνη Πλαστήρα είναι τα παραδείγματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Η θεσσαλία έχει ανάγκη από λιμνοδεξαμενές, διότι θα στο μέλλον θα πούμε το νερό, νεράκι

Μετέωρα – Λίμνη Πλαστήρα – Σποράδες – Πήλειο –Αγιόκαμπος
Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)
Η άγρια ομορφιά των Μετεώρων και η πνευματικότητα που πηγάζει από τις μονές δημιουργούν έναν συνδυασμό που μαγνητίζει τους ανθρώπους απ’ όλον τον πλανήτη και τους 12 μήνες του χρόνου

-Είναι λοιπόν η Θεσσαλία ο κορυφαίος και ασφαλέστερος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι;

Η αγάπη που έχω για τον τόπο μου ίσως να μην με κάνει αντικειμενικό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι συγκυρίες αναμένεται να φέρουν φέτος τον κόσμο στη Θεσσαλία. Τα Μετέωρα είναι κορυφαίος προορισμός. Εναλλακτικός και πνευματικός. Εναλλακτικός όχι μόνο επειδή έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις ένα θαύμα της φύσης, αλλά γιατί μπορείς να συνδυάσεις αυτή την εμπειρία με διαδρομές σε μονοπάτια, με βόλτες με το αυτοκίνητο και τη μηχανή σε δρόμους που έχουμε φτιάξει πάρκινγκ στα σημεία που εδώ και χρόνια έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για να σταματήσεις και να βγάλεις φωτογραφία και με αναρριχητικές εμπειρίες.
Είναι επίσης πνευματικός προορισμός και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε. Τα Μετέωρα δεν προσελκύουν ανθρώπους από όλο τον πλανήτη τυχαία. Υπάρχει μία πνευματικότητα η οποία μαγνητίζει, μία μοναδικότητα. Όλοι οι Θεσσαλοί αγαπάμε τα Μετέωρα και αισθανόμαστε αυτή την πνευματικότητα.

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί επίσης μοναδικό τουριστικό τοπίο, επίσης εναλλακτικό και παντός καιρού. Ξεχωριστή είναι και η εμπειρία εκείνων που θα επιλέξουν να βουτήξουν στο υποθαλάσσιο «μουσείο» της Περιστέρας, που έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αλόννησο. Πάνω από 4.000 αμφορείς έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, μιλάμε για μία εκπληκτική εμπειρία, είναι το πρώτο ελληνικό ναυάγιο προσβάσιμο για το κοινό.

Οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας δεν σταματάνε εκεί. Το Πήλιο και ο Αγιόκαμπος, αλλά και οι άλλες παραλίες του νομού Λαρίσσης, προσφέρουν στον επισκέπτη βουνό και θάλασσα, κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως με την ύψιστη ασφάλεια που προσφέρει το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας θα αποτελέσουμε φέτος τον κορυφαίο προορισμό.

Σπήλαιο Θεόπετρας

Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)

Ο αρχαιολογικός χώρος στο σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμπάκα. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Θεσσαλίας. Το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας κατοικήθηκε από ανθρώπους για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 130.000 χρόνια στην παλαιολιθική εποχή. Η παγκόσμια μοναδικότητα του συγκεκριμένου σπηλαίου έγκειται στο ότι περιέχει πλούσια και μοναδικά ευρήματα για δύο από τις σημαντικότερες πολιτισμικές μεταβολές της ανθρώπινης προϊστορίας: την αντικατάσταση των Νεάντερταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο και τη μετάβαση από τον άνθρωπο κυνηγό-τροφοσυλλέκτη στη γεωργική επανάσταση.

Ο Κώστας Αγοραστός μάς οδήγησε στο σπήλαιο και μας εξήγησε τις ενέργειες της περιφέρειας προκειμένου να επαναλειτουργήσει για το κοινό το σπήλαιο που έκλεισε το 2016 λόγω κατολισθήσεων:

«Μαζί με τη Λίνα Μενδώνη κινήσαμε τις διαδικασίες για να το εντάξουμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συνεργαζόμαστε από τότε και έχουμε βγάλει μια εργολαβία για τη στήριξη και την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων. Στόχος είναι σε λιγότερο από τρία χρόνια να είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. Σε συνδυασμό με το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης, αποτελεί έναν θαυμάσιο μαθητικό και τουριστικό προορισμό».

Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το μουσείο του σπηλαίου, το οποίο φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών. Σκοπός του είναι να προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο της σπηλιάς και να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες της Αρχαιολογίας και της Προϊστορίας.
Μέσα από την πορεία της έκθεσης οι επισκέπτες θα δουν: τι είναι το αρχαιολογικό σκάμμα, πώς η παρουσία των προϊστορικών κατοίκων του σπηλαίου αποτυπώθηκε στο χώμα, ποια είδη ανθρώπων έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα και τι υλικά χρησιμοποιούσαν, πώς είναι τα πρώτα προϊστορικά κοσμήματα, πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας το πέρασμα από τη ζωή στον θάνατο, ποια είδη φυτών και ζώων συνέθεταν το προϊστορικό περιβάλλον του σπηλαίου και πώς ήταν ένα συνηθισμένο νεολιθικό νοικοκυριό.
Στην ειδική αίθουσα εκπαιδευτικών αιθουσών οι επισκέπτες διάφορων ηλικιών θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την ελληνική προϊστορία και τη σπηλιά της Θεοπέτρας μέσω διαδραστικών εφαρμογών που σχεδιάστηκαν για να συνδυάσουν τη γνώση και τη διασκέδαση.

Λίμνη Κάρλα

Λίμνη Κάρλα! Έργο-σημαία για την Ελλάδα, έργο τιμής. Επίσης, μια ανθρώπινη επέμβαση προς όφελος του περιβάλλοντος. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια ο άνθρωπος έχει μετατραπεί σε εχθρό του πλανήτη με τις ενέργειές του που βαραίνουν το περιβάλλον. Κάθε ενέργεια, λοιπόν, που προστατεύει τη Γη πρέπει να αναγνωρίζεται και να προβάλλεται.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πριν από περίπου μία δεκαετία, διέκρινε πως οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος της αποξήρανσης που πραγματοποιήθηκε το 1962. Ένα λάθος που διήρκεσε μισό αιώνα διορθώθηκε χάρη στην περιβαλλοντική ευαισθησία και στην επιμονή του Κώστα Αγοραστού. Γι’ αυτό και το 2018, όταν ολοκληρώθηκε η ανασύσταση της λίμνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος βράβευσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενέργεια αυτή, που συνιστά μοχλό υπέρ της κυκλικής οικονομίας και εμβόλιο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οφέλη

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μάς εξήγησε τι σημαίνει για την Κεντρική Ελλάδα αυτό το έργο «αναγέννησης» της λίμνης: «Με την επιτυχή άρδευση της λίμνης που ολοκληρώθηκε το 2018, πετύχαμε την αλλαγή του μικροκλίματος, στόχος που είχε τεθεί εξαρχής. Είναι, επίσης, ένα έργο υδρευτικό για τον Βόλο, που έχει πρόβλημα με το νερό, αλλά και για όλο τον Κάμπο, διότι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής ποτίζουν δωρεάν αυτή τη στιγμή και ποτίζουν χωρίς να τρυπάνε το έδαφος, άρα με πολύ λιγότερο κόστος. Δηλαδή έχουν γλυτώσει περίπου 100 ευρώ το στρέμμα. Ένας αγρότης που έχει 100 στρέμματα γλιτώνει 10.000 ευρώ.

Έχουμε σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο της ποιότητας παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Έχουμε ηπιότερο χειμώνα και πιο δροσερό καλοκαίρι. Το νερό της λίμνης προέρχεται από τον Πηνειό, αλλά και από τα υδρονομεία που κατασκευάσαμε, με αποτέλεσμα το νερό, όπως έρχεται από τα βουνά, να ποτίζει παράλληλα 150.000 στρέμματα. Είναι πολύ σημαντική κατασκευή, καθώς ποτίζουμε με επιφανειακό νερό τεράστια έκταση γης, με ελάχιστο κόστος!

Ταυτόχρονα, έχουμε δημιουργήσει αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την περιοχή, ενώ αναπτύξαμε και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Αυτό διότι ιδρύσαμε στα Κανάλια το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και, φυσικά, υπάρχει και μαθησιακό ενδιαφέρον και τουριστικό! Εννοείται πως η περιοχή αποτελεί βάση για τους παρατηρητές πουλιών. Μιλάμε, λοιπόν, για πολυποίκιλο ενδιαφέρον. Είναι σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Κινδύνευσε κάποια στιγμή, αλλά τον Μάιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τότε ελληνική κυβέρνηση ανέθεσαν εξ ολοκλήρου το έργο στην περιφέρεια, που το έφερε εις πέρας. Το κόστος μέχρι στιγμής φτάνει τα 600.000.000 ευρώ.
Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο, χρειάζεται πολλά λεφτά, υπάρχει μεγάλο λειτουργικό κόστος, αλλά ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει τα χρήματα, αφού αναλάβαμε για λογαριασμό του κράτους να σώσουμε την κατάσταση. Έχουμε πάρει μια εργολαβία 16,5 εκατ. ευρώ και την εντάξαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα υπόγεια έργα άρδευσης. Η περιοχή ήταν ρηγματώδης, καθώς είχε ασβεστολιθικά τα πετρώματα, τα οποία αφυδατώνονταν όταν τα σπάζαμε. Τώρα έχει σταματήσει, διότι δεν τραβάμε το νερό. Είναι ένα έργο-σημαία για την Ελλάδα, ένα έργο τιμής».

Τουριστική αξιοποίηση της λίμνης

Προς το παρόν απαγορεύεται κάθε είδους προσέγγιση στη λίμνη. Μελλοντικά ίσως αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο, αντίστοιχο με αυτόν της λίμνης Κερκίνης. Αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει σήμερα είναι να περιπλανηθεί περιμετρικά στα φυσικά μονοπάτια και να γίνει «bird watcher» (παρατηρητής πουλιών) εάν τον ενδιαφέρει η παρατήρηση ωδικών πτηνών. Υπάρχουν 184 διαφορετικά είδη πουλιών!

Δείτε τις φωτογραφίες:

Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)Όταν ο Κώστας Αγοραστός γίνεται ο ίδιος ξεναγός σε Λάρισα, Κάρλα και Καλαμπάκα: “Απόλυτος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλία” (φωτο)

Πηγή: kedenews.gr/Διονύσης Γκουτζουρης

Δες επίσης

Μετακόμισε από την Αθήνα σε χωριό της Καλαμπάκας με 65 κατοίκους – Ο Γιώργος περιγράφει τη νέα του ζωή

Ο Γιώργος Αντωνίου άλλαξε τη ζωή του μετακομίζοντας από την Αθήνα σε ένα ορεινό χωριό, ...