Η απόλυτη συνταγή για μπιφτέκια χωρίς ψωμιά και κρεμμύδι με γεύση ασυναγώνιστα νόστιμη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμάς από βοδινό σιδηρόδρομο και ελιά, περασμένος από τη μηχανή του κιμά μόνο μία φορά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να καθαρίσει το κρέας από μεμβράνες και χόντρους, αλλά να αφήσει όλο το λιπάκι του)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι - αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για το μοσχαρίσιο μπιφτέκι του Τηλέμαχου, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε ελαφρά με αλατοπίπερο.
- Δεν χρειάζεται επίμονο ζύμωμα, ίσα ίσα να αναμειχθεί καλά ο κιμάς με το αλατοπίπερο.
- Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια με πάχος περίπου 4 εκ.
Ψήσιμο
- Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Χωρίς να λαδώσουμε τα μπιφτέκια, τα ψήνουμε για 8-9 λεπτά από τη μία πλευρά.
- Τα γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 5-6 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με σαλάτα με κολοκυθάκια και βλίτα με λαδόξιδο.
gastronomos.gr