Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Παγωμένα δάχτυλα: Οι 7 παθήσεις που υποδεικνύει το σύμπτωμα

Παγωμένα δάχτυλα: Οι 7 παθήσεις που υποδεικνύει το σύμπτωμα

Παγωμένα δάχτυλα και οι παθήσεις που υποδεικνύει το σύμπτωμα

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κρύο γίνεται πιο έντονα αισθητό στα άκρα.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς αποστέλλεται περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα, δηλαδή την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, ενώ η ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια μειώνεται.

Εάν όμως κατά τους χειμερινούς μήνες χρειάζεται να φοράτε γάντια ακόμα και μέσα στο σπίτι, ίσως θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Τα παγωμένα δάχτυλα είναι σύνηθες σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων, όπως οι παρακάτω:

1. Σύνδρομο Ρεϊνό

Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud’s disease) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες που παγώνουν τα χέρια και/ή τα πόδια. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς δεν συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Το σύνδρομο συνεπάγεται στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα δάχτυλα των χεριών –και μερικές φορές τα δάχτυλα των ποδιών, τα αφτιά και τη μύτη– ως αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες ή ψυχογενείς παράγοντες, όπως το έντονο στρες και η συναισθηματική φόρτιση.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τα δάχτυλα γίνονται λευκά ή μελανά, καθώς μειώνεται ή διακόπτεται εντελώς η ροή αίματος προς αυτά. Στη συνέχεια, ενώ η κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, τα δάχτυλα παίρνουν ροζ ή έντονο κόκκινο χρώμα.

2. Αυτοάνοσα νοσήματα

Η ευαισθησία των χεριών στο κρύο μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη αυτοάνοση πάθηση. Ο λύκος (όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς του οργανισμού), το σκληρόδερμα (το οποίο οδηγεί σε σκλήρυνση και σχηματισμό ουλώδους ιστού στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στις αρθρώσεις του σώματος) μπορεί να πυροδοτήσουν το σύνδρομο Ρεϊνό (δευτεροπαθές σύνδρομο Ρεϊνό).

3. Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο «θερμοστάτης» του οργανισμού, οπότε οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύονται από τοπική πτώση της θερμοκρασίας στα άκρα.

Όσον αφορά τον υποθυρεοειδισμό συγκεκριμένα, συνεπάγεται ότι οι περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού επιβραδύνονται και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η επίμονη κούραση, η δυσκοιλιότητα, η ανεξήγητη αύξηση του βάρους και το μόνιμο αίσθημα κρύου.

4. Διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος συνεπάγεται ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα (και κατ’ επέκταση θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο) στα διάφορα σημεία του σώματος λόγω αδυναμίας της καρδιάς (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια), απόφραξη σε αιμοφόρο αγγείο (π.χ. λόγω χοληστερόλης) ή άλλες αιτίες.

Η αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο σώμα γίνεται εντονότερα αισθητή στα άκρα, καθώς βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν.

5. Αναιμία

Η αναιμία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι χαμηλά και συνεπάγεται μειωμένη παροχή οξυγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην τοπική μείωση της θερμοκρασίας στα άνω άκρα και ιδιαίτερα στα δάχτυλα.

Η αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης σιδήρου μέσω της διατροφής, της σημαντικής απώλειας αίματος (λόγω μεγάλης αιμορραγίας στην περίοδο, έλκους ή γαστρεντερικής αιμορραγίας), γαστρεντερικών διαταραχών (όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn) κ.α.

6. Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αβγό, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά, είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επομένως, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατ’ επέκταση σε αναιμία. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αιτία που παγώνουν τα δάχτυλα.

7. Υπόταση

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή, τα αιμοφόρα αγγεία κατευθύνουν το αίμα προς τα ζωτικά όργανα, επομένως η αιμάτωση των άκρων δεν είναι επαρκής.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εκδηλώνετε τα τυπικά συμπτώματα της υπότασης, όπως ζαλάδες, θολή όραση, κόπωση, ναυτία, αδυναμία και πνευματική σύγχυση.

 

www.onmed.gr

 

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...