Σε διαβούλευση τίθεται το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναφορικά με την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα.
Το μέτρο στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς
Το μέτρο στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς
Το μέτρο, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.
Με την υπουργική απόφαση, που έχει παρουσιάσει το «Εθνος» σε παλαιότερο δημοσίευμα και που καθορίζει τη διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα κριτήρια για την αναγνώριση των ομάδων και των οργανώσεων παραγωγών, κατ’ ουσίαν ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση μικρών αγροτικών συνεργατικών σχημάτων ακόμη και με πέντε παραγωγούς, που σκοπό θα έχουν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα στην αγορά, παρέχοντας οικονομική στήριξη που θα χρηματοδοτεί τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής τα οποία θα επιτύχουν με:
• Την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων στις απαιτήσεις της αγοράς,
• Την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων,
• Τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν στην παραγωγή και ιδίως σε σχέση με τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα,
• Τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της από κοινού χρήσης υλικοτεχνικών υποδομών,
• Την ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και τη διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.
Στο πλαίσιο του μέτρου, υποστηρίζεται η σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών παρέχοντάς τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών.
Οι νεοσύστατες οντότητες θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά με ένα κατ’ αποκοπή ποσό για τα 5 πρώτη έτη λειτουργίας τους. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πενταετούς διάρκειας που θα μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για προσέγγιση νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές κ.λπ.
Θα λαμβάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 10% του κύκλου εργασιών τους και μέχρι 100.000 ευρώ για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ποσά στήριξης θα μειώνονται κατ’ έτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Επειδή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, οι νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών δεν θα μπορούν να αποδείξουν κύκλο εργασιών για να ενισχυθούν με το 10% του τζίρου τους, θα αναγνωρίζεται ο μέσος όρος των προηγούμενων τριών χρόνων των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα σχήματα. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό θα είναι η προσκόμιση τιμολογίων της προηγούμενης τριετίας.
Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017), όπως ισχύει κάθε φορά.
ethnos/Κώστας Νάνος