Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πανελλαδικές 2021: Για ποιες σχολές μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων – Ποια Τμήματα “κόπηκαν”

Πανελλαδικές 2021: Για ποιες σχολές μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων – Ποια Τμήματα “κόπηκαν”

Πώς καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τους συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις χαμηλόβαθμες σχολές, οι οποίες απαιτούν και χαμηλό βαθμό εισαγωγής. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τον συντελεστή που όρισαν οι Πανεπιστημιακές Σχολές/Τμήματα και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Σημειώνεται πως αν κάποιος υποψήφιος έχει βαθμολογικές επιδόσεις χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τότε δεν θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα. Αυτό θα έχει συνέπειες και σε κάποια τμήματα, καθώς θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους από αυτούς που ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Παιδείας, στόχος των αλλαγών στον αριθμό εισακτέων είναι μεταξύ άλλων και η βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως για παράδειγμα στα τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική. Επίσης, αύξηση αριθμού εισακτέων θα σημειωθεί σε τρία ΑΕΙ σε ακριτικές περιοχές: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πού εντοπίζονται οι απώλειες θέσεων – Ποια Τμήματα “κόπηκαν”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι απώλειες θέσεων εντοπίζονται σε κεντρικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κυρίως σε δημοφιλείς σχολές, ενώ αντίστοιχη άνοδο θα έχουν οι αντίστοιχες σχολές με ίδιο αντικείμενο σπουδών στις περιφέρειες. Από την πολιτική ηγεσία αποφασίστηκε να ενισχυθεί συγκεκριμένος αριθμός σχολών στα περιφερειακά Ιδρύματα με επιπλέον αριθμό εισακτέων, ενώ αντίθετα αποσυμπιέζονται κεντρικά Ιδρύματα σε σχολές με υψηλές βαθμολογίες. Στο μεταξύ, “κόπηκαν” τέσσερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τρία εκ των οποίων είχαν ιδρυθεί επί υπουργίας Γαβρόβλου, που πλέον δεν θα δέχονται πρωτοετείς φοιτητές. Αυτά τα τμήματα είχαν πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής πέρυσι, ακόμη και κάτω από 1.000 μόρια. Πρόκειται για τα Τμήματα Γεωπονίας (Αμαλιάδα), Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Αγρίνιο), Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι) και Μουσειολογίας (Πύργος).

Ποιες Σχολές σχολές επηρεάζονται

 

Νομική: Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Φέτος θα έχει 35 θέσεις λιγότερες στη Νομική Αθηνών., καθώς από τος 435 θέσεις που ήταν πέρυσι, πλέον προβλέπονται 400. Μόλις μία θέση χάνει η Νομική Θεσσαλονίκης, αλλά 30 θέσεις κερδίζει η Νομική Κομοτηνής. Συνολικά, πάντως, μειώνονται οι εισακτέοι των Νομικών Σχολών κατά 6.

Οικονομικά: Μείωση 124 θέσεων σημειώθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σταθερός, ωστόσο, παραμένει ο αριθμός εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου καταγράφεται μόλις μία απώλεια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης, που αφορά 54 θέσεις καθώς οι εισακτέοι φέτος θα είναι 300 εισακτέοι από 354 πέρυσι.

Παιδαγωγικά και ΤΕΦΑΑ: Σε 53 ανέρχονται οι θέσεις που χάνονται από τα Παιδαγωγικά τμήματα σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, και ειδικότερα από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, 27 θέσεις χάνονται από τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φυσικομαθηματικές Σχολές: Τριάντα θέσεις λιγότερες καταγράφονται στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, 47 στο Μαθηματικό Αθήνας και άλλες 30 στο Φυσικό Αθήνας. Μείωση 10 θέσεων παρατηρείται και στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός – Δυσκολεύει η εισαγωγή

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι περιορίζεται ο αριθμός εισακτέων σε κεντρικά Ιδρύματα αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε αριστούχους και όσους έχουν καλές επιδόσεις που δίνουν μάχη για μία θέση σε δημοφιλείς σχολές. Οι σχολές που είχαν μείωση στον αριθμό των πρωτοετών τον Σεπτέμβριο του 2021, θα δουν άνοδο στη βάση εισαγωγής τους, έστω και μικρή, εφόσον οι υποψήφιοι κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όσον αφορά στις επιδόσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός μειώνεται για αρκετές σχολές που βρίσκονται σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά έχουν υψηλή ζήτηση, εφόσον ο αριθμός εισακτέων αυξάνεται.

Παράλληλα, γίνεται πιο δύσκολη η εισαγωγή σε αρκετές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων για τους υποψηφίους, καθώς ο αριθμός εισακτέων τους μειώνεται και έτσι διοχετεύεται σε κάποιες περιπτώσεις σε περιφερειακά τμήματα. Φυσικά, τα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων κερδίζουν διαχρονικά την υψηλότερη ζήτηση από τους υποψηφίους, λόγω της έντονης οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών τους που δεν μπορούν να συντηρούν σπίτι σε άλλη πόλη. Αυτό εφέτος αναμένεται να είναι πιο έντονο αφού αυστηροποιήθηκαν και τα κριτήρια των μετεγγραφών, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες για μεταφορά θέσης από κάποιο περιφερειακό τμήμα.

Τι ισχύει για τις Στρατιωτικές Σχολές

Αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές εφέτος, με 516 επιπλέον υποψηφίους. Συγκεκριμένα:

-Η Ευελπίδων φέτος θα δεχθεί 369 εισακτέους έναντι 170 που ήταν πέρσι.

-Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων θα δεχτεί 60 εισακτέους έναντι 34 που ήταν πέρσι.

– Η Σχολή Ικάρων θα δεχθεί 150 εισακτέους έναντι 66 που ήταν πέρσι.

– Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) θα δεχθεί 131 εισακτέους έναντι 76 που ήταν πέρσι.

– Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΞ (ΣΜΥ) θα δεχθεί 265 εισακτέους έναντι 195 πέρσι.

– Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού θα δεχθεί θα δεχθεί 124 εισακτέους έναντι 75 που ήταν πέρσι.

Σημειώνεται ότι πτώση αναμένεται στη βάση του Ιατρικού ΣΣΑΣ, όπου σημειώνεται αύξηση 22 εισακτέων (σχεδόν 45%) με 52 εισακτέους έναντι 30 που ήταν πέρυσι.

 

Δες επίσης

Ηράκλειο: «Δεν μοιάζω με τον Τζόκερ;», ρώτησε γελώντας τους αστυνομικούς ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη Ράνια

Αποτροπιασμό προκαλεί η συμπεριφορά του 33χρονου Γάλλου, του δράστη της δολοφονίας της αδικοχαμένης Ράνιας, η οποία ξεψύχησε ...