Μετά την αλλαγή πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της ότι όλες οι χώρες – μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους, για να καταστήσουν δυνατή, σε προοπτική, την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, «ευδόκησε» και η Ελληνική Κυβέρνηση να αναστρέψει την καταστρεπτική πολιτική της απεμπολήσεως των Ελληνικών υδρογονανθράκων, με την ιδεοληψία της πράσινης ενέργειας, και να δηλώσει ότι θα επιταχύνει τις σχετικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και θα εφαρμόσει αναλόγως ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα για την εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων.
Η απόφαση εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αναλογίζεται όμως κάνεις σε πόσο καλύτερη θέση θα βρισκόταν η χώρα μας, από ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική άποψη, εάν δεν μεσολαβούσε η περίοδος της απεμπολήσεως και της αδράνειας και η χώρα προχωρούσε κανονικά τις έρευνες και την αξιοποίηση των εντοπιζόμενων κοιτασμάτων της; Πόσα δις ευρώ έχει στοιχίσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό Λαό η καθυστέρηση αυτή; Γιατί δεν παραδέχεται το τεράστιο λάθος του ο πρωθυπουργός και προσπαθεί να το καλύψει με την δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία; Η γειτονική Αίγυπτος,π. χ. , μέσα σε μια περίοδο δυόμιση χρόνων από τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματός της Ζορ,προχώρησε στην ανάπτυξή του και στην πλήρη εκμετάλλευσή του.
Η αλλαγή πολιτικήςαπό την Κυβέρνηση είναι ευπρόσδεκτη και θετική, αλλά, για να είναι αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη, πρέπει να μετουσιωθεί σε μια πραγματική εθνική ενεργειακή στρατηγική, με τη βοήθεια των διακεκριμένων ειδικών στον τομέα αυτόν, όπως οι Καθηγητές Αντώνης Φώσκολος,Ηλίας Κονοφάγος, Αβραάμ Ζεληλίδης κ.α., που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη και προβολή του ενεργειακού πλούτου στην Ελληνική ΑΟΖ, όπως επίσης πολίτικωνπαραγόντων, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, που προώθησαν τις σχετικές έρευνες και αδειοδοτήσεις βυθοτεμαχίων.
Η επιλογή των περιοχών για τις σχεδιαζόμενες έρευνες, στο Ιόνιο και Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, δεν έγινε, δυστυχώς, μόνο με βάση το γεγονός ότι οι έρευνες βρίσκονται στις περιοχές αυτές σε πιο ώριμο στάδιο. Έγινε επίσης, για ν’ αποφευχθούν αντιδράσεις της Αγκύρας, που προβάλλει τις αυθαίρετες θεωρίες της για τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις νήσους και νησίδες, που είναιδήθεν απροσδιορίστου κυριαρχίας.
Η φοβική πολιτική της Ελλάδος ν’ ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, όπως η επέκταση σε 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων και η ανακήρυξη ΑΟΖ, αφήνει περιθώριο στην Άγκυρα να επενδύει σε μια στρατηγική απειλών και εκβιασμών και να παρουσιάζεται ως ενδιαφερόμενο μέρος σε θαλάσσιες περιοχές, οπού δεν έχεικαμία δικαιοδοσία, σύμφωνα με το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, και να διεκδικεί «συνεκμετάλλευση» των πόρων του Αιγαίου.
Η Άγκυραεννοείσαφώς«συνεκμετάλλευση» των πόρων της Ελληνικής ΑΟΖ και διεκδικεί υπερ – Ατλαντική διπλωματική υποστήριξη προς χάριν της «ειρήνης» και της ασφάλειας στην περιοχή. Οι διφορούμενες τοποθετήσεις της Αμερικανίδος υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή, περι «συμμέτοχης» της Τουρκίας στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενθαρρύνουν, προφανώς , τις Τουρκικές βλέψεις και επιδιώξεις.
Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να μοιρασθεί τους ενεργειακούς πόρους της Ελληνικής ΑΟΖ με την Άγκυρα, υπό την εύφημη μορφή της δήθεν«συνεκμεταλλεύσεως κοινών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου».Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχουν «κοινοί πόροι», αλλά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για κάθε χώρα, που προσδιορίζονται από τους κανόνες του διεθνούς θαλασσίου δικαίου.
Η Πατριωτική Ένωσηκαλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να απορρίψει σταθερά ιταμές προτάσεις για δήθεν«συνεκμετάλλευση» των πόρων της Ελληνικής ΑΟΖ. Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στην Κρήτη, ως πρώτοβήμα, σε 12 ναυτικά μίλια.
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Πρόεδρος
Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ