Υλικά
- 6 μεγάλα κολοκύθια
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 400 γρ. κιμάς
- 60 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- ο χυμός 1 λεμονιού
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε τα κολοκυθάκια στη μέση οριζοντίως. Αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο αρκετή από τη σάρκα τους.
- Ζεσταίνετε 6 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τον κιμά 6΄-8΄. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε και κατόπιν ρίχνετε 150 ml ζεστό νερό και το αλατοπίπερο.
- Βράζετε σε χαμηλή φωτιά 25΄, ανακατεύοντας πού και πού. Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με τα μυρωδικά (δυόσμο και μαϊντανό) ψιλοκομμένα και ανακατεύετε.
- Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μείγμα που ετοιμάσατε και τα βάζετε σε πλατιά κατσαρόλα. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και 150ml ζεστό νερό. Ρίχνετε και τον κύβο, σκεπάζετε και σιγοβράζετε 20΄ περίπου.
- Βγάζετε κατόπιν με τρυπητή κουτάλα τα κολοκυθάκια και παίρνετε τον ζωμό του φαγητού. Δένετε τον ζωμό με το αλεύρι (όπως ακριβώς κάνετε με το κορν φλάουρ). Χτυπάτε τα αυγά με το χυμό του λεμονιού και προσθέτετε σιγά σιγά τον πηχτό ζωμό χτυπώντας διαρκώς. Αλατοπιπερώνετε και δένετε τη σάλτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Περιχύνετε τα κολοκυθάκια με το αυγολέμονο.
Tip. Αλεύρι και κορν φλάουρ κάνουν τη σάλτσα πιο πηχτή. Μπορείτε κάλλιστα να τα παραλείψετε και να περιχύσετε το φαγητό μόνο με αυγολέμονο για πιο ελαφριά γεύση.
Post Views: 61