Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και γλυκιά γαλατόπιτα. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που θα σας ξετρελαίνει και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια.
Τι θα χρειαστούμε
- 1-1/2 lt γάλα φρέσκο
- 180 γρ. αλεύρι γοχ ή καλαμποκάλευρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 κρόκους
- 60 γρ. βούτυρο
- 2 βανίλιες
Για το ταψί
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
Για το σερβίρισμα - 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη
- Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη το αλεύρι τις βανίλιες.
- Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά για την κρέμα της γαλατόπιτας.
- Βάζουμε την κρέμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα περιμένουμε να πήξει.
- Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή αλλά μετά από 7 με 8 λεπτά αρχίζει να πήζει.
- Είναι πολύ βασικό να ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
- Όταν περάσουν 5 με 6 λεπτά ανακατεύουμε πιο εντατικά κυρίως στη βάση της κατσαρόλας και στις ενώσεις της κατσαρόλας.
- Όταν η κρέμα πάρει βράση και αρχίσουν να σκάνε φουσκάλες στη κατσαρόλα κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει.
- Τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά με τους κρόκους στη ζέστη κρέμα.
- Με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί η κρέμα για την εύκολη γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών.
- Πασπαλίζουμε το ταψί με σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο.
- Αδειάζουμε μέσα τη ζεστή ρευστή γλυκιά γαλατόπιτα.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να σταθεροποιηθεί η εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
- Mόλις τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη.
- Όταν είναι ζεστή η εύκολη γλυκιά γαλατόπιτα θα κολλήσει επάνω στην επιφάνεια της η κανελοζάχαρη.
- Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: Argiro.gr