Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση όξυνσης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει ελπίδα για ένα Πάσχα με ελεύθερες μετακινήσεις εκτός νομού.
Τα κρούσματα στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων, το τελευταίο διάστημα, εστιάζεται σε συγκεκριμένες ζώνες, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη, όπου παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από το άνοιγμα των καταστημάτων, την προσεχή Δευτέρα, όπως επιβεβαιώνεται και από την ΚΥΑ με όλα τα μέτρα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Στο επίμαχο σημείο της ΚΥΑ -που φέρνει και αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ- τονίζεται ότι «σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».
Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση καταστηματαρχών από τις εν λόγω περιοχές, με μερίδα εξ αυτών να προειδοποιεί με «αντάρτικο», ανοίγοντας τα καταστήματα παρά τη σχετική οδηγία.
«Παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό
Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε, επιπλέον, ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής επισήμανε πως «όταν έρθουν τα self test θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην τα ανοίξουμε (σ.σ. τα λύκεια) στις 12 Απριλίου». Στο ίδιο σενάριο, σημειωτέον, αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Πιθανή η αποκλιμάκωση οριακά προ του Πάσχα
Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, ότι είναι χώροι υψηλού κινδύνου και επανέλαβε ότι «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε». Σε εκείνο το σημείο εξήγησε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.
Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για την τάση άρσης μέτρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».
Καταλήγοντας, για το «πάγωμα» επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δήλωσε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.
Πηγή: iefimerida.gr