Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στην Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη.
Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετές προτάσεις για κυκλοφορία δίσκου από διάφορους, τελικά δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί μέχρι το 1980 (έχοντας ήδη αρκετά χρόνια στο τραγούδι).
Τότε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο “Λέω” το 1982. Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη. Παράλληλα με την δισκογραφική τους δουλειά, πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.
Το 1982, συμμετέχει φιλικά στο δίσκο “Παίξε Χρήστο επειγόντως” μαζί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιώργο Σαρρή και το Δημήτρη Κοντολάζο (επίσης Πυλαιώτη), σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη. Έκτοτε θεωρείται μια γνήσια λαϊκή φωνή που άφησε ιστορία!
Ο πατέρας µου τραγουδούσε. Ήταν βοσκός και τραγουδούσε στα χωράφια
Όταν τον άκουγαν οι συγχωριανοί, σταµατούσαν όλοι τη δουλειά και λέγαν “τραγουδάει το Μαµουσάκι”. Από δώδεκα χρονών παιδάκι έγινα εµποράκι. Πωλούσα ντοµάτες, κηπευτικά, ροδάκινα και σταφύλια. Έκλεβα και λιγάκι στο ζύγι. Ρίχναν τα καλάθια οι κυρίες από τις πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης και τους έβαζα µέσα ό,τι ζήταγαν. Ξυπνούσα στις 3 το χάραµα. Με τα πόδια πήγαινα στη λαχαναγορά. Φόρτωνα τον γαϊδαράκο µου και µέχρι το µεσηµέρι ξεπούλαγα και έτρεχα περιχαρής στη µάνα µου και της έλεγα “µάνα, σήµερα έβγαλα δέκα δραχµές περισσότερες από χθες” είχε πει ο Πασχάλης Τερζής.
Μεγαλώνοντας, στα εφηβικά µου χρόνια, έγινα παιδάκι του 1-1-4
Ο Πασχάλης Τερζή είχε αποκαλύψει πως από βρέφος ήταν αριστερός, από οικογένειες αριστερών πάππου προς πάππου. Μάλιστα ο ίδιος είχε πει σχετικά: “Ερχόταν ο Θεοδωράκης στα “Ιλίσια” και έσπρωχνα για να µπορέσω να φτάσω δίπλα του. Έφτασα, µε είδε και µε χάιδεψε. Είµαι ευλογηµένος από τον “πατριάρχη”. Πέρασαν χρόνια πολλά και κάποτε τραγούδησα σε µία συναυλία του Μίκη στο Ηρώδειο. Με είδε στην πρόβα και µε φώναξε: “Πασχάλη, έλα να σε ξαναχαϊδέψω”. Ήταν µία Ελλάδα τότες που ανέβαινε. Σκαλί-σκαλί. Ενώ τώρα βρήκε ο κουτσός κατήφορο. Μπήκα στο τραγούδι µε τρόπο µαγικό, όπως ακολουθεί ένας το άστρο που οδήγησε τους µάγους στη Βηθλεέµ. Το δικό µου το άστρο που µε οδήγησε στο τραγούδι ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης”.
Υπηρέτησα φαντάρος στο Κιλκίς ως πεταλωτής Μουλαράς
Ο Πασχάλης Τερζής είχε πει σχετικά: “Και ο Καζαντζίδης στη Μακρόνησο µουλαράς ήταν. Μία µέρα µε φώναξε ο διοικητής: “Τι δουλειά έκανες, ρε, στη ζωή σου;”. “Γύψινες διακοσµήσεις”, του λέω. “Α, ωραία, θα µας ζωγραφίσεις τον Φοίνικα µε τον φαντάρο!”. Έκανα κάτι ψευτοαντιγραφές, τις είδε και µου λέει: “Γιατί, ρε, δεν βάζεις το όνοµα σου από κάτω; Μην τυχόν και το δει ο πατέρας σου ο κοµµουνιστής;”. “Τι όνοµα να βάλω, κύριε διοικητά; Ο Πικάσο είµαι;”.
∆εν έπαιξα παιχνίδια στα νιάτα µου
“∆εν είχαµε παιχνίδια ποτέ στο σπίτι. Μόνο “σκαλοµαρία” έκανα όταν κατεβαίναµε στην πόλη. Η µάνα µου ήταν κατάκοιτη γιατί υπέφερε από τη µέση της. Ο πατέρας µου δούλευε στον Γαλλικό ποταµό. Τα αδέλφια µου τα ανάστησα εγώ. Άρµεγα τη µία κατσίκα που είχαµε και τους έδινα το γάλα”, είχε πει ο Πασχάλης Τερζής για τα φτωχικά του παιδικά χρόνια.
Στα εφηβικά µου χρόνια τραγουδούσα µόνο τραγούδια του Στέλιου και του Μανώλη Αγγελόπουλου
Ο Παχάλης Τερζής είχε πει για τις μουσικές του επιλογές: ” Έζησα τα πάντα. Τα λέω στα παιδιά µου και δεν τα πιστεύουν. Η κόρη µου, η Γιάννα, µε πειράζει: “Πολλά έργα του Ξανθόπουλου έχεις δει, πατέρα, στη ζωή σου”. Κι όµως, είµαι απόφοιτος του δηµοτικού, τίποτα περισσότερο. Αλλά σπούδασα και στο γυµνάσιο του δρόµου και στο πανεπιστήµιο της νύχτας. Ο πατέρας µου πρόλαβε το ανέβασµα µου. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, µε φώναξε και µου είπε: “Άκουσε, αγόρι µου. Ο,τι και να γίνεις από εδώ και πέρα, όσο και αν ανέβεις στην πίστα, Τερζής θα είσαι µόνο στο όνοµα. Όταν κατεβαίνεις από την πίστα, θα γίνεσαι Πασχάλης. Γιατί αν δεν υπάρχει ο Πασχάλης, δεν θα υπάρχει ούτε ο Τερζής”.
Οι φήμες σχετικά με την υγεία του Πασχάλη Τερζή και η διάψευση από την Γιάννα
Το 2019 η Γιάννα Τερζή είχε πει σχετικά: “Ο μπαμπάς μου είναι καλά και ζει τη ζωή του όπως ήθελε από χρόνια να ζήσει, αλλά δεν τον άφηνε η δουλειά! Έφυγε στο απόγειο της καριέρας του και αυτό το θεωρώ σωστό και έντιμο. Πρέπει να αποχωρεί κανείς στην επιτυχία. Το ότι λείπει στον κόσμο από τις πίστες το καταλαβαίνω. Και σε μένα λείπει. Όμως, ήταν καθαρά από επιλογή του. Και όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς δεν ισχύουν” (Alzheimer).
Ο Πασχάλης Τερζής δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πίστες!
Ο αγαπημένος τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής έχει εδώ και αρκετά χρόνια αποσυρθεί από τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις. Ωστόσο, το γύρο του διαδικτύου είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2020 η είδηση πως ο Πασχάλης Τερζής ετοιμάζει την επιστροφή του στις Αθηναϊκές πίστες έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως τελικά δεν ισχύει. Η διάψευση ήρθε από την κόρη το αγαπημένου τραγουδιστή, Γιάννα Τερζή μέσω ενός instastory.
Ο Πασχάλης Τερζής μάλιστα είχε αναφερθεί το 2013 στην απόφασή του να αποσυρθεί από τα νυχτερινά κέντρα και τις μεγάλες πίστες. “Τα ξενυχτάδικα δεν είναι πια για μένα. Το ξενύχτι είναι σκληρό πράγμα και τα χρόνια περνάνε. Κάνω αυτό που αισθάνομαι. Στα μπουζουκομάγαζα δεν πάνε οι εργάτες και οι συνταξιούχοι. Αυτοί που πάνε δεν τους νοιάζει πόσο έχει το μπουκάλι”.
Ο Πασχάλης Τερζής έγινε παππούς
Το εγγονάκι του ( ήρθε στον κόσμο το 2017) είναι καρπός του γιου του Γιώργου και της συζύγου του, Μαριαλένας.
Ο πιτσιρικάς Τερζής γνωρίζει πλέον τα φώτα της δημοσιότητας αφού η θεία του, κόρη πηγαίου ερμηνευτή, Γιάννα Τερζή, δημοσίευσε την φωτογραφία της μαζί του στην προσωπική της σελίδα της στο Instagram, αποκαλύπτοντας μάλιστα και το όνομα του «Μάριος Τερζής».
Μακάρι ο μικρός Τερζής να έχει τα χαρίσματα του παππού του