Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health», που επικεντρώνεται σε θέματα υγείας παιδιών και εφήβων, και αποτελεί άλλη μία τρανταχτή απόδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η πολύωρη και καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι τα κινητά και τα tablets, από τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι παιδιά ηλικίας δύο έως τριών ετών που περνάνε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή-ταμπλέτας, παιγνιδομηχανής ή κινητού τηλεφώνου), γίνονται λιγότερο δραστήρια σωματικά όταν φθάσουν στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών, σε σχέση με τα παιδάκια που δεν περνούσαν πάνω από μία ώρα ημερησίως με μία οθόνη.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η τηλεόραση παραμένει η συχνότερα χρησιμοποιούμενη οθόνη από τα μικρά παιδιά, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών ασχολείται με αυτή έως μία ώρα καθημερινά, όπως προβλέπει η σύσταση του ΠΟΥ.
Τα παιδιά που βλέπουν κάποια οθόνη για πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, σε ηλικία δύο έως τριών ετών, κάνουν -κατά μέσο όρο- 40 λεπτά περισσότερη καθιστική ζωή στα πέντε έως έξι τους, περιορίζοντας αντίστοιχα τον χρόνο σωματικής κινητικότητας με παιγνίδια ή άλλες πιο υγιεινές δραστηριότητες.
Επιπλέον, όπως έχει διαφανεί και από πολυάριθμες μελέτες του παρελθόντος, οι οθόνες αντικαθιστούν και άλλες πιο χρήσιμες δραστηριότητες, όπως τον ύπνο, ενώ η πολύωρη χρήση τους έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας με κυριότερα παραδείγματα αυτό της παχυσαρκίας.
ΠHΓΗ: mother.gr