Mια εξαιρετική στριφτή τυρόπιτα, που ετοιμάζεται με λίγα μόνο υλικά.
Υλικά
- 8 φύλλα για πίτα
- 8 αβγά μεσαία
- 800 γρ. φέτα (πιπεράτη – πικάντικη κατά προτίμηση)
- 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για την επάλειψη των φύλλων
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγοραστό φύλλο για πίτες φρέσκο ή κατεψυγμένο (προτιμήστε φρέσκο και ποιοτικό, τα καλά υλικά κάνουν τη διαφορά). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το βγάλετε από τη συντήρηση ή την κατάψυξη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για το φρέσκο φύλλο αρκούν 20’, για το κατεψυγμένο 1 ώρα. Όμως με χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο ανοιγμένο με τα χεράκια μας η στριφτόπιτα θα γίνει σκέτο ποίημα. (βλέπε αναλογίες υλικών και οδηγίες παρασκευής σπιτικού φύλλου).
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά και προσθέτουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε τη φέτα στο χέρι μας πάνω από το μπολ και την θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή δύο μεσαία (30 εκ. περίπου). Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα. Επίσης στρώνουμε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε (απαραίτητο εργαλείο για την τεχνική που θα ακολουθήσει). Τοποθετούμε πάνω από τη λαδόκολλα ένα φύλλο με τη λαδόκολλα να εξέχει λίγο από την πιο κοντινή (παράλληλα) σε εμάς πλευρά. Με ένα πινέλο ρίχνουμε ελαιόλαδο, πεταχτά, να πάει σε όλο το φύλλο.
- Διπλώνουμε λίγο (3-5 εκ.) την αρχή του φύλλου που είναι παράλληλα με εμάς. Με ένα κουτάλι παίρνουμε γέμιση και τη βάζουμε απλωτά μέχρι τη μέση του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να μην φεύγει η γέμιση καθώς θα τυλίγουμε το φύλλο.
- Διπλώνουμε την αρχή του φύλλου μαζί με τη γέμιση με το χέρι φέρνοντάς το δύο στροφές. Στη συνέχεια πιάνουμε την λαδόκολλα και την ανασηκώνουμε. Το φύλλο αρχίζει να ρολάρει (διπλώνεται μαζί με τη γέμιση) όσο σηκώνουμε τη λαδόκολλα πιο ψηλά. Το δίπλωμα των φύλλων σε μπαστούνι με τη γέμιση γίνεται παιχνιδάκι!
- Πιάνουμε το μπαστούνι και με τα δυο μας χέρια και το τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία γεμίζοντας ένα ένα τα φύλλα και τοποθετώντας τα στο ταψί ξεκινώντας από το τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντας γύρω γύρω. Έτσι στο τέλος θα σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια πιέζοντας ελαφρά χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε την τυρόπιτα με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200° C πάνω κάτω τοποθετώντας το ταψί στη 2η σχάρα από κάτω μέχρι να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε εάν έχει ροδίσει και στον πάτο. (Αν θα πάρει ωραίο χρώμα εξαρτάται από τον φούρνο και το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε). Ίσως χρειαστεί στο τέλος να ψήσετε για μερικά λεπτά μόνο κάτω για να έχετε την τέλεια καλοψημένη και τραγανή στριφτή τυρόπιτα. Κόβουμε την τυρόπιτα σε ωραία τρίγωνα κομμάτια στα σημεία που την είχαμε χαράξει πριν ψηθεί.