Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Πεντανόστιμο σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πεντανόστιμο σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 400 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 550 ml φρέσκο γάλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 125 γρ. μοτσαρέλα
  • 4 ασπράδια χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ

Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.

Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.

Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.

Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.

Για τα μακαρόνια

Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.

Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Για το σουφλέ

Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.

Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.

Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

Για το ψήσιμο

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).

Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα.

Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.

argiro.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...