Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 1 λάχανο (2,5 κιλά)
Για το κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
- 1 κούπα πλυμένο ρύζι γλασσέ (200 γρ.)
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο (90 γρ.)
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1,5 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
Για την κατσαρόλα
- 1,5 λίτρο ζωμό που βράσαμε το λάχανο
- 1 κούπα βραστό νερό (250 ml)
- Φέτες λεμονιού
- Τα κοτσάνια απο τον άνηθο και τον μαϊντανό
- Τα υπόλοιπα φύλλα από το λάχανο
Για το αυγολέμονο
- 2 μέτρια αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τα πρώτα 2 φύλλα από το λάχανο, το γυρνάμε ανάποδα και κόβουμε βαθιά μέχρι μέσα το κοτσάνι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάχανο και γεμίζουμε μέχρι τη μέση βραστό νερό.
- Κλείνουμε το καπάκι και με το που έρθει σε σημείο βρασμού βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε προσεκτικά ένα ένα τα φύλλα σε ένα πιάτο και τα πιο κίτρινα φύλλα τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας .
- Στραγγίζουμε τον ζωμό που έβρασε από το λάχανο και τον κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο τον κιμά, το πλυμμένο ρύζι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
-
Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο από την μισή κούπα που έχουμε για τη συνταγή.
- Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ρίχνουμε μέσα στην γέμιση
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι μέσα στη γέμιση και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε κάθε φορά ένα φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος που είναι το κοτσάνι (αν το φύλλο είναι μεγαλύτερο το κόβουμε στη μέση μαζί με το κοτσάνι).
- Βάζουμε μια μικρή ποσότητα από την γέμιση στην άκρη (1 κ.σ.)και ρολάρουμε σφιχτά διπλώνοντας ταυτόχρονα τις άκρες προς τα μέσα.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλους τους λαχανοντολμάδες.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο τα φύλλα που περίσσεψαν και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο.
- Κλείνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον μαϊντανό, φέτες λεμονιού, αλάτι, ελαιόλαδο και κλείνουμε με καπάκι για να μην χαλάσουν οι λαχανοντολμάδες κατά το βρασμό.
- Προσθέτουμε από πάνω τον ζωμό που βράσαμε το λάχανο, συμπληρώνουμε με νερό, βάζουμε ένα πιάτο για να κρατάει τους λαχανοντολμάδες προς τα κάτω, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
- Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα αυγά τα χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε λίγο από το ζωμό από την κατσαρόλα και το ενσωματώνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγό.
- Ρίχνουμε 3 με 4 κουτάλες περίπου και έπειτα το προσθέτουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα.
- Ανοίγουμε τη φωτιά να πάρει μια βράση και έπειτα αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε και το πιο νόστιμο φαγητό είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!
Καλή σας επιτυχία!!