Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ζητά να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μέχρι να υλοποιηθεί το αίτημα δηλώνει διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Με το ίδιο ψήφισμα, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Τέλος, στηρίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα. Με τη σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται επίσης η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
Την ίδια στιγμή η Λέσβος ζει τις συνέπειες της στάσης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος φέρει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Σε προηγούμενο χρόνο η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου έχει θέμα με τίτλο: Μήπως τελικά υπάρχει σχέδιο;
«Μήπως τους αδικούμε τόσον καιρό που μιλάμε για εγκληματική αδράνεια απέναντι σε αιτούντες άσυλο και μόνιμους κατοίκους των νησιών; Μήπως περιμένουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας και μετά να φανεί πως τα κλειστά κέντρα είναι η μοναδική λύση; Να γίνουν τα νησιά μας φυλακές με δικό μας αίτημα; Πώς αλλιώς να εξηγήσει λογικός νους ότι με το νέο νόμο για το άσυλο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ , εξετάζονται πρώτα τα αιτήματα των νεοεισερχόμενων , κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνουν στον πάγο τα αιτήματα των χιλιάδων που είναι στα νησιά μας; Βγάζοντας τους στους δρόμους όπως σήμερα στη Μυτιλήνη; Αυτό ήθελαν, αυτό ήταν το σχέδιο; Μαζί με το πλωτό δίχτυ; Μαζί με το κακό φαγητό;…»
Ενώ θυμίζουμε ότι το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του περιφερειάρχη για «ξενοφοβική, συνωμοσιολογική και ισλαμοφοβική διασπορά ψευδούς είδησης και προτροπή σε ρατσιστική βία καθώς και για ρητορική μίσους, με αναφορές σε «καθαρότητα» της φυλής, εις βάρος των μελών της μειονότητας της Θράκης», τόσο κατά τη συμμετοχή του στην μεγάλη συγκέντρωση για το προσφυγικό στη Λέσβο, όσο και για τα όσα ανέφερε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «η πολιτική άλλαξε με κεντρικούς άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών».
Τόνισε ότι «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».«Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε και πρόσθεσε: «Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα μας».