Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Η περιπέτεια υγείας της Κάτιας Δανδουλάκη

Η περιπέτεια υγείας της Κάτιας Δανδουλάκη

Την προσωπική περιπέτεια που είχε με την υγεία της περιέγραψε η γνωστή ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, στις 13 Οκτωβρίου, εστιάζοντας στη σημασία της πρόληψης.

Πριν τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με κολπική μαρμαρυγή και όπως ανέφερε, αυτό που την έσωσε ήταν ότι έλαβε εγκαίρως τη σωστή ιατρική φροντίδα και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των γιατρών. «Ακολουθώ πιστά την φαρμακευτική αγωγή μου και μέχρι και σήμερα, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα» είπε η κ. Δανδουλάκη.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στην Ελλάδα, συμμετέχουν 16 επιστημονικές εταιρίες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την θρόμβωση και τις επιπτώσεις της.

Η θρόμβωση ευθύνεται για έναν στους 4 θανάτους σε όλο τον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια.

Στην Ελλάδα, 50.000 άτομα κάθε χρόνο σκοτώνει η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Επίσης, 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Δυστυχώς, μόνο 7% των ατόμων, παγκόσμια, ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν» ανέφερε ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ).

Ειδικά για την Ελλάδα, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου, θα αποτελέσει έναν «εφιάλτη» εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και με δεδομένο ότι η συχνότητα της νόσου ξεπερνά το 10% στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 10-40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Δημ. Ρίχτερ, έθιξε το πρόβλημα διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «η σοβαρή οικονομική κρίση, δυστυχώς, έχει συνέπειες και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, αφού 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων».

Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα, είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου.

Ενημέρωση ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου από την παιδική ηλικία κι έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία όπου χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν τη θρόμβωση, υπογράμμισαν οι επιστήμονες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη θρόμβωση κατά 25% ως το 2025 και όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

Η Νία Βαρντάλος «τα ‘σπασε» σε συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Λος Άντζελες

Μια κυρία (Νία Βαρντάλος) στα μπουζούκια όπου τραγούδησε ο Νίκος Βέρτης. Ο Νίκος Βέρτης, πήρε το ...