Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πέθανε η Ροζίτα Σώκου – Νοσηλευόταν με κορονοϊό

Πέθανε η Ροζίτα Σώκου – Νοσηλευόταν με κορονοϊό

Η Ροζίτα Σώκου πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών. Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” με κορονοϊό.

Την είδηση για τον θάνατό της έκανε γνωστή η κόρη της, Ιρένε Μαραντέι, με ανάρτησή της στα social media. “Λυπάμαι που δεν μπόρεσε να έχει έναν ήσυχο θάνατο στο σπίτι της, με τους δικούς της ολόγυρα. Αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε”, γράφει, μεταξύ άλλων.

Ροζίτα Σώκου: Η ανάρτηση της κόρης της

“Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευώδιο.

Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο “Ο αιώνας της Ροζίτας”. Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Λυπάμαι που δεν μπόρεσε να έχει έναν ήσυχο θάνατο στο σπίτι της, με τους δικούς της ολόγυρα. Αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε.

Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο youtube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό.

Ιρένε Μαραντέι

Σημείωση. Μη με παιρνετε τηλέφωνο και μη στέλνετε μηνύματα. Δεν μπορώ να απαντήσω”.

 

Ποια ήταν η Ροζίτα Σώκου

Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923, στην Πλάκα και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από την Σμύρνη. Το 1937 ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών.

Η Ροζίτα Σώκου υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946. Εργάστηκε στο περιοδικό “Χόλλυγουντ”, στις εφημερίδες “Οι καιροί”, “Ανεξαρτησία”, “Βραδυνή” και συγχρόνως στην “Athens News”. Το 1953 η Ελένη Βλάχου, που ως τότε έγραφε η ίδια την κινηματογραφική κριτική της “Καθημερινής”, της παρέδωσε την στήλη, την οποία η Σώκου διατήρησε για αρκετά χρόνια, συνεργαζόμενη και με τα περιοδικά “Εκλογή” και “Εικόνες”. Το 1961 στήριξε τη δημιουργία της Μεσημβρινής και στη συνέχεια συμμετείχε στη δημιουργία του περιοδικού “Επίκαιρα”. Από το 1969 έως το 2005 συνεργάστηκε με την “Ακρόπολη” και από το 1970 με την “Απογευματινή”. Έγραφε κριτική κινηματογράφου, θεάτρου, μπαλέτου.

Σημειώνεται ότι διατηρούσε διάφορες προσωπικές σελίδες με χρονογραφήματα, πορτρέτα καλλιτεχνών ή αναμνήσεις, καθώς και ανταποκρίσεις από κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ, ενώ στις ανταποκρίσεις της έδινε αγώνα να βοηθήσει ταλαντούχους δημιουργούς που θεωρούσε ότι αδικούνταν από το κατεστημένο. Όταν η “Καθημερινή” ξανάρχισε την κυκλοφορία της, η Σώκου έγραφε στο κυριακάτικο φύλλο έως το 1987 με το ψευδώνυμο “Ειρήνη Σταύρου”. Για ένα διάστημα έγραφε στο “Έθνος της Κυριακής” και στον “Κόσμο του Επενδυτή”. Επί χρόνια διατηρούσε σελίδα στο περιοδικό “Παιδί και Νέοι γονείς”, ενώ έγραφε και στο “Τηλέραμα”.

Η Ρωζίτα Σώκου συνεργάστηκε, επίσης, επί χρόνια με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, γράφοντας φυλλάδια και παρουσιάζοντας ταινίες πριν από τις Κυριακάτικες προβολές τους.

Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα.

enikos

Δες επίσης

Ηράκλειο: «Δεν μοιάζω με τον Τζόκερ;», ρώτησε γελώντας τους αστυνομικούς ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη Ράνια

Αποτροπιασμό προκαλεί η συμπεριφορά του 33χρονου Γάλλου, του δράστη της δολοφονίας της αδικοχαμένης Ράνιας, η οποία ξεψύχησε ...