Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πέθανε ο αρχηγός της «Εταιρείας Δολοφόνων» Χρήστος Παπαδόπουλος

Πέθανε ο αρχηγός της «Εταιρείας Δολοφόνων» Χρήστος Παπαδόπουλος

Πέθανε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της διαβόητης εγκληματικής οργάνωσης που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με το όνομα «Εταιρεία Δολοφόνων», σε ηλικία 82 χρονών.

Ηδράση των εγκληματιών της «Εταιρείας Δολοφόνων» είχε αποκαλυφθεί το 1987 μετά από ιδιωτική έρευνα ντετέκτιβ που είχε προσλάβει η οικογένεια ενός από τα θύματα. Η ομάδα των εγκληματιών προσέγγιζε ηλικιωμένους και στη συνέχεια τους δολοφονούσε για να επωφεληθεί από τις διαθήκες τους, τις οποίες πλαστογραφούσαν.

Ο εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο ο 51χρονος (τότε) δικηγόρος Χρήστος Παπαδόπουλος, άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας, πρότυπο επιτυχημένου πολίτη επαγγελματία, πρώην Δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών. Ο Παπαδόπουλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών, αλλά αποφυλακίστηκε το 2009. Το 2011 όμως συνελήφθη ξανά και καταδικάστηκε για αρπαγή γυναίκας και οδηγήθηκε στη φυλακή και πάλι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος αποφυλακίστηκε ξανά και κατοικούσε στο Μενίδι και μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ιστορία της οργάνωσης

Η δράση της δολοφονικής εταιρείας άρχισε από συγγενικό πρόσωπο του Παπαδόπουλου, τον 84χρονο επιχειρηματία Βασίλειο Ελευθεριάδη, θείο της γυναίκας του και νονό του γιου του. Ο Παπαδόπουλος ορίστηκε κληρονόμος της περιουσίας του αποθανόντος έπειτα από επέμβαση της «Εταιρείας» στη χειρόγραφη διαθήκη του.

Δεύτερο θύμα ήταν η 67χρονη Λάουρα Πάντου η οποία βρέθηκε νεκρή σε άλσος του Κολωνακίου με εμφανιζόμενη ως αιτία θανάτου τροχαίο δυστύχημα. Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρή και η 70χρονη θεία της, Έλλη Βεργιοπούλου στο διαμέρισμα που έμεναν μαζί. Η Βεργιοπούλου όριζε στη διαθήκη της ως κληρονόμους της 46 άτομα, γυναίκες όλες, μεταξύ των οποίων και οι δύο κόρες του Παπαδόπουλου, οι οποίες είχαν την επικαρπία μαζί με άλλες δύο γυναίκες. Με έναν ειδικό όρο που υπήρχε στη διαθήκη, αν κάποια από τις επικαρπώτριες πέθαινε ή αποποιούνταν την κληρονομιά η επικαρπία περνούσε στις υπόλοιπες και «συμπτωματικά» οι υπόλοιπες δύο γυναίκες αποποιήθηκαν την επικαρπία.

Επόμενο θύμα, η 65χρονη Ευφροσύνη Φραγκουλάκη, Η Γεωργία Παπανικολάου, νοικοκυρά, σύζυγος δικαστικού επιμελητή (αποδείχθηκε πιο στυγνή εγκληματίας από τον εμπνευστή της «εταιρείας»), σκότωσε τη θεία της χτυπώντας την με μια πέτρα στο κεφάλι. Για να δημιουργήσει άλλοθι, η Παπανικολάου, τηλεφωνούσε επί μέρες μετά τη δολοφονία στους γείτονές, υποδυόμενη τη θεία της.  Μάλιστα είχε καταθέσει αγωγή κατά της νεκρής, υποστηρίζοντας ότι έφυγε στο εξωτερικό χωρίς να της καταβάλει τα δεδουλευμένα τεσσάρων ετών για τη φροντίδα που της παρείχε στο σπίτι! Επίσης θύματα της «Εταιρείας Δολοφόνων» ήταν και οι:Ευθυμία Πρωτονοταρίου, η 75χρονη εξαδέλφη της Βεργιοπούλου, Άγγελος Καλαφάτης, Σταμάτης Μπρουζάκης και ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος (ποιοκτήτης του Ο/Γ «Ηράκλειον», που είχε βυθιστεί στα ανοιχτά της νησίδας Φαλκονέρα). Τα μέλη της σπείρας πριν από τη σύλληψή τους σχεδίαζαν τη δολοφονία του ζεύγους Πεντάζου.

Πώς αποκαλύφθηκαν

Ο 84χρονος εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στην Ακτή Τζελέπη το 1986, με επίσημη αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή. Άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση ήταν τα μέλη της σπείρας Πλατανιώτης και Παπανικολάου, η οποία μάλιστα είχε ετοιμάσει μια αληθοφανή ιστορία ότι το θύμα είχε πάθει καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης.

Όταν δημοσιεύτηκε η διαθήκη του Τυπάλδου όπου οριζόταν ως κληρονόμος η κόρη και η σύζυγος του Πέππα, ενός εκ των μελών της «Εταιρείας», τις οποίες ελάχιστα γνώριζε ο Τυπάλδος, η οικογένειά ανέθεσε σε ιδιωτικό ερευνητή τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τα κοινοποίησε ο ντετέκτιβ Κωνσταντίνος Σπύρου στην αστυνομία και σύντομα οι αρχές έφτασαν στην «Εταιρεία Δολοφόνων».

Οι ποινές των εγκληματιών

Ο Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε σε 8 φορές σε θάνατο και 25 χρόνια κάθειρξη, ποινή η οποία μετατράπηκε σε ισόβια, ο Πέππας, σε δις ισόβια και 13,5 χρόνια κάθειρξη, ο Πλατανιώτης σε 22,5 χρόνια κάθειρξη, ο Παμπρής σε 17 χρόνια κάθειρξη, η Παπανικολάου σε 15,5 χρόνια κάθειρξη και ο Ξανθόπουλος, σε 12 χρόνια κάθειρξη. Ο Παπαδόπουλος, εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του στις φυλακές Κέρκυρας μέχρι το Πάσχα του 2001, όταν και έλαβε άδεια, αλλά δεν επέστρεψε. Λίγους μήνες αργότερα η αστυνομία τον εντόπισε να διαμένει σε διαμέρισμα της Κυψέλης απέναντι από τα δικαστήρια της «Σχολής Ευελπίδων».

Ο Παπαδόπουλος μεταφέρθηκε στις φυλακές Διαβατών και αποφυλακίστηκε το 2008, μετα από αίτηση. Τον Ιανουάριο του 2010 άνοιξε γραφείο ασχολούμενος με φορολογικές, διοικητικές και τελωνειακές υποθέσεις. ‘Ομως τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη εκ νέου, κατηγορούμενος για την απαγωγή μιας 57χρονης γυναίκας με σκοπό να καρπωθεί την περιουσία της. Από τους υπόλοιπους συνεργούς της «Εταιρείας Δολοφόνων», ο Πλατανιώτης, πέθανε στη φυλακή και ο Ξανθόπουλος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του. Οι υπόλοιποι αποφυλακίστηκαν.

ethnos

Δες επίσης

Υποχώρησαν οι τιμές ρεύματος και οι ρύποι στην Ευρώπη το 2024 – Ακριβότερη του μέσου όρου η Ελλάδα

Σημαντική μείωση της τάξης του 16% σημείωσαν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη το 2024, όπως ...