Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Πιλάφι με κοτόπουλο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό στη σάλτσα που το κάνει πεντανόστιμο

Πιλάφι με κοτόπουλο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το μυστικό στη σάλτσα που το κάνει πεντανόστιμο

Ένα πιλάφι καλυμμένο με κρεμώδη σάλτσα και κομμάτια σιγοψημένου κοτόπουλου. Φαγητό για όλη την οικογένεια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Χρησιμοποιούμε ρου κάθε φορά που θέλουμε να πυκνώσουμε μία σάλτσα.

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
  • 1 καρότο κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 6 κόκκοι πιπέρι
  • 1 κλων. μαϊντανό
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 750 ml ζωμός κότας
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα/ες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρου

  • 100 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C.

Θα χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα που να κάνει για την εστία της κουζίνας.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, κοτόπουλο ολόκληρο, καρότο, κρεμμύδι, πιπέρι κόκκους, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό, κρασί, στη γάστρα.

Αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά με 2 ώρες, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.

Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο τραβάμε το μπουτάκι.

Αν αυτό ξεκολλήσει χωρίς ζόρι και τα υγρά που τρέχουν είναι διάφανα τότε είναι ψημένο.

Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, το αφήνουμε να χλιαρύνει και τότε αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα.

Ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια. Το διατηρούμε σκεπασμένο.

Σουρώνουμε το ζωμό από τη γάστρα σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 3 με 4 λεπτά.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Όσο βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο (κουταλιά κουταλιά) το ρου ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει η κρέμα τόσο πυκνή που να καλύπτει το πίσω μέρος της κουτάλας.

Προσθέτουμε 2 ή 3 κ.σ. ρου, ανάλογα με το πόσο πυκνή μας αρέσει η σάλτσα να είναι.

Ξαναρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ό,τι ζουμί υπάρχει στην πιατέλα μέσα στη σάλτσα.

Διατηρούμε ζεστό το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι απλό και πράσινη σαλάτα.

Για το ρου

Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί για 2 λεπτά το αλεύρι.

Διατηρούμε το ρου σε βάζο στο ψυγείο.

Μάθετε εδώ, όλα τα μυστικά για το σωστό δέσιμο της σάλτσας σας.

athensmagazine.gr

 

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...