Σαρωτικοί έλεγχοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Αυτό προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το κυβερνών κόμμα.
Συγκεκριμένα, σε αυτήν υπογραμμίζεται:
«Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης:
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID – 19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID – 19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορονοϊό COVID – 19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β ́ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται.
Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1 α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου.
Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021».
Ολόκληρη η ρύθμιση:
- Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
- Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές).
Έτσι, όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου, ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών για τον εργαζόμενο χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν στην αναστολή.
Η αναπλήρωση των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων θα γίνεται με τρίμηνες συμβάσεις.
Το προσωπικό που προσλαμβάνεται οφείλει να προσκομίσει:
- είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού,
- είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία της θετικής διάγνωσης. Στην περίπτωση αυτή η λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη των 6 μηνών από την ημερομηνία της θετικής διάγνωσης.
Στην περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων:
- Για το δημόσιο, επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
- Για κάθε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. To προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά: